Blog

Egyéni vállalkozás indítása online, egyedül? Lehetséges!

Közzétéve: 2021-08-04

Egyéni vállalkozás indítása online, egyedül? Lehetséges!

Egyéni vállalkozás indítása online egyszerűen lehetséges, nem szükséges hozzá ügyvéd közreműködése, sőt akár teljesen egyedül elintézhető. Egyéni vállalkozás alapítása előnyös lehet annak, aki ki akarja próbálni magát a vállalkozók világában, de nem szeretne mindent kockára tenni.

Egyéni vállalkozás indítása online Webes Ügysegéden keresztül lehetséges. A Webes Ügysegéd használata a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatással lehetséges, melyhez szükséges vagy eSzemélyi igazolvány, vagy Ügyfélkapu hozzáférés, vagy telefonos azonosítási szolgáltatás regisztráció. A Webes Ügysegéden lehet az egyéni vállalkozás indítását online bejelentő űrlapot kitölteni és leadni. Az űrlap kitöltését nehezen lehet elrontani, hiszen a rendszer automatikusan hibaüzenetet küld, ha valamit rosszul töltött ki. A tartalmi elemek leellenőrzésére beküldés és bejegyzés után az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában van lehetőség.

Egyéni vállalkozás indításának feltételei közé tartozik tehát a bejelentő pontos kitöltése, a szükséges adatok megadása. Az egyéni vállalkozás alapításához szükséges információk a személyes adatokon túl, a végezni kívánt tevékenységek, a székhely címe és a választott adózási mód. Cégnév megadására nincsen lehetőség, hiszen az egyéni vállalkozó csak a saját nevét használhatja, nincsen szüksége külön névre a vállalkozásnak. Bármely bejelentett adat megváltozása esetén 15 napon belül jelezni kell online a hatóságok felé.

A bejegyzésnél szükséges székhely megjelölése. Székhely bejelenthető olyan ingatlanba, melynek használati jogával a vállalkozó rendelkezik vagy mely saját tulajdonú. Ha székhelyként használható ingatlan nem áll rendelkezésre, vagy nem szeretné a vállalkozó maga ellátni a székhellyel összefüggésben keletkező, törvény által előírt feladatokat, akkor lehetősége van székhelyszolgáltatás igénybe vételére is. Megbízható székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is elérhető a LOGOSZ irodáiban országszerte, akár IPA mentes településen is.

A végezni kívánt tevékenységek körét is be kell jelenteni. Fontos tisztában lenni vele, hogy bár vannak tevékenységek melyek csak bejelentés kötelesek, vannak olyanok is, melyeket kizárólag valamilyen végzettség vagy engedély birtokában lehet művelni. Az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzékében (ÖVTJ) ellenőrizhető, mely tevékenység engedélykötelesek.

Egyéni vállalkozás indítása másodállásban is lehetséges teljes idejű munka, vagy nappali tagozatos jogviszony mellett. Másodállású egyéni vállalkozás indítása KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózási mód választásával igen kedvező, hiszen a tételes adó összege csak 25.000 forint havonta. Főállású egyéni vállalkozóként ez természetesen nagyobb összeg. Egyéni vállalkozó számos adózási mód közül választhat, érdemes lehet könyvelő tanácsát kérni, melyikkel jár a legjobban. A vállalkozói életbe való belekezdés azonban igen olcsón lehetséges, tekintetbe véve, hogy az egyéni vállalkozás költsége, legalábbis a megalapítás és bejegyzés tekintetében 0 forint.

A bejelentő lap beadását követő napon az egyéni vállalkozást nyilvántartásba veszik, melynek bekövetkeztéről a bejelentő igazolást kap. A nyilvántartási számot és adószámot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal automatikusan kiállítja. Az egyéni vállalkozói igazolványt már megszüntették.

Az egyéni vállalkozás másik nagy előnye, hogy a tevékenység szüneteltethető, végső esetben pedig nagyon egyszerűen megszüntethető a vállalkozás. Minden egyéni vállalkozást érintő változtatás online bejelenthető. Az egyéni vállalkozás szüneteltetése minimum 1 hónapra és (2021. július 1. óta) maximum 3 évre lehetséges. Korábban a szüneteltetés időszakának felső határa 2 év volt. Ha a vállalkozó nem kezdeményezi a tevékenység folytatását vagy a vállalkozás megszüntetését a 3 év lejárta előtt, akkor a határidő lejártát követő napon törlik a vállalkozást.

Egyéni vállalkozás indítása online tehát nagyon könnyen elvégezhető, kevés kockázattal, hiszen a változtatások bejelentése is ingyenesen elvégezhető, ráadásul igen gyors az átfutási idő, általában másnap már regisztrálva van a bejelentett változás. Ha egyéni vállalkozásának keres székhelyszolgáltatót forduljon bizalommal munkatársainkhoz!