Blog

Egyéni vállalkozás indításának feltételei

Közzétéve: 2020-08-28

Egyéni vállalkozás indításának feltételei Az egyéni vállalkozási formának számos előnye van, és viszonylag kevés hátránya. Kezdő vállalkozóknak kimondottan ajánlott egyéni vállalkozás alapításával belépni az üzleti életbe. Nagy előnye, hogy egyéni vállalkozás másodállásban, munka mellett is alapítható. Viszont, ha pályázatokon tervezünk indulni, ne ezt a vállalkozási formát válasszuk, mert a pályázatok nagy részénél nem indulhatnak egyéni vállalkozók.


Az egyéni vállalkozás indításának feltételei, a szükséges teendők az alábbiak:

  • Ügyfélkapu regisztráció: akár mi magunknak intézzük az egyéni vállalkozás indítását, akár ügyvéd vagy könyvelő segítségét vesszük igénybe, az ügyfélkapu regisztráció kelleni fog mindenképp. Ezen keresztül tudunk ugyanis hivatalos ügyeket intézni online.
  • Székhely meghatározása vagy székhelyszolgáltató cég kiválasztása: egyéni vállalkozás indításakor meg kell jelölnünk egy székhelyet. Ha a saját ingatlanunkat választjuk ehhez, de több tulajdonos is van, akkor minden tulajdonostól szükség lesz a hozzájárulásukat igazoló székhelyhasználati engedélyre. Ugyanez vonatkozik a haszonélvezeti joggal rendelkezőkre is. Ha a saját ingatlanunkat nem szeretnénk felhasználni, érdemes megfontolni, hogy székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is igénybe vehető.
  • Egyéni vállalkozói tevékenységi kör: mindenképp szükség lesz legalább egy tevékenységi kör választására. Ezt érdemes jól átgondolni, utánanézni, hogy biztosan lefedi-e azt a tevékenységet, amit mi űzünk. Emellett bizonyos tevékenységi körök engedélyhez kötöttek, illetve megfelelő szakképesítés igazolására is szükség lehet, ha olyan tevékenységi kört választunk.
  • Adózási forma: ha az alanyi adómentességet választjuk, akkor nem kell az ÁFÁ-val számolnunk. Számláinkat enélkül tudjuk kiállítani, igaz, ÁFA-visszaigénylésre sincs lehetőségünk. Viszont nem kell készítenünk pl. ÁFA-bevallást sem. A KATA-s adózást érdemes választani, akkor járunk a legjobban egyéni vállalkozóként.
  • Könyvelő választása: Ha megfelelő könyvelőt találunk, lehetséges, hogy a további teendőket ő már elvégzi helyettünk: kamarai regisztráció, iparűzési adó bejelentési kötelezettség, számlázó program regisztrációja a NAV-nál.
  • Vállalkozói bankszámla nyitása: új bankszámla nyitása nem kötelező feltétel egyéni vállalkozás indításakor, de érdemes fontolóra venni. Használhatjuk a saját személyes, már meglévő bankszámlánkat, ha az alanyi adómentességi formát választjuk. Ennek előnye, hogy nem kell két számlát számon tartani, költségeit fizetni. Hátránya, hogy adóellenőrzésnél a személyes forgalmat is átnézik. Ha úgy döntünk, külön számlánk lesz a vállalkozás számára, vagy nem az alanyi adómentességi formát választjuk, a számlanyitást a vállalkozói tevékenység bejegyzése utánra kell időzítenünk.

Ki lehet egyéni vállalkozó? Az egyéni vállalkozó feltételei az alábbiak:

  • természetes személynek kell lennie
  • magyar vagy EU-s állampolgárnak kell lennie
  • nagykorú személynek kell lennie

Akik nem felelnek meg az egyéni vállalkozás feltételeinek, azaz nem lehetnek egyéni vállalkozók:

  • gondnokság alatt lévő személyek
  • a legtöbb olyan elítélt, akiket végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek (jogerős ítélettel), amíg az ehhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények fennállnak
  • gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja vagy egyéni cég tagja