Blog

Az egyéni vállalkozók nyilvántartása

Közzétéve: 2021-04-30

Az egyéni vállalkozók nyilvántartása

Akárcsak a cégekét, az egyéni vállalkozók adatait is lekérhetjük az egyéni vállalkozók nyilvántartásából (EVNY). Cikkünkben az egyéni vállalkozó nyilvántartását érintő leggyakoribb kérdésekre adunk választ. Miért van szükség a nyilvántartására? Milyen adatokat tartalmaz az egyéni vállalkozók nyilvántartása? Hogyan kérhetők le az adatok? Miként férhetünk hozzá azokhoz az adatokhoz, amelyek nem szerepelnek az EVNY-ban? Vágjunk is bele!


Az egyéni vállalkozók nyilvántartásának szerepe

Az egyéni vállalkozó, akárcsak egy társaság, üzleti tevékenységet végez, így előfordulnak olyan esetek, amikor jól jön, ha megbizonyosodhatunk üzleti partnerünk hátteréről. Abban az esetben is segítségül hívhatjuk a nyilvántartást, ha mint vásárlók szeretnénk egy terméket vagy szolgáltatást igénybe venni az egyéni vállalkozótól. Rálátást kaphatunk arra, hogy az adott tevékenység végzéséhez rendelkezik-e engedéllyel, sőt az áfa besorolásáról is kaphatunk információt, mely a számla kiállítása esetében lényeges szempont.



Az egyéni vállalkozók nyilvántartásából lekérhető adatok

A nyilvántartásban számos adathoz hozzáférhetünk. Lekérdezhetjük az egyéni vállalkozó személyazonosító adatait, lakcímét, állampolgárságát és a nyilvántartásba való felvételének napját. Tevékenységével kapcsolatban megtudhatjuk, hogy milyen fő- és melléktevékenységet végez, székhelyének, telephelyének és fióktelepének címét. Továbbá informálódhatunk az egyéni vállalkozó adószámáról, statisztikai számjegyéről és nyilvántartási számáról. Láthatjuk az elektronikus dokumentumtárként a megtett bejelentéseket és az azokkal összefüggésben kiállított értesítéseket, valamint hivatalos elérhetőségeit.



Egyéni vállalkozó adatainak lekérése

Ha ismerjük az egyéni vállalkozó adószámát vagy nyilvántartási számát, akkor könnyedén lekérdezhetjük adatait az alábbi linken: https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/. Ide az adószám első nyolc számjegyét kell beírni, és már rá is kattinthatunk a lekérdezésre.

Ha nem ismerjük az adószámot vagy a nyilvántartási számot, akkor érdemes a Google kereső segítségével rákeresni ezekre az adatokra. A legtöbb esetben ez a keresés eredményes lesz, ha azonban nem járunk sikerrel, akkor a NAV adatbázisában is böngészhetünk. Ebben az esetben név szerint is rákereshetünk az adóalanyokra: https://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker. Itt érdemes az Áfaalanyok lehetőséget választani, hiszen így akkor is tudjuk alkalmazni a keresőt, ha az egyéni vállalkozó nem áfás tevékenységet végez, vagy alanyi adómentes. Ezt követően a Név mezőbe írjuk be a vállalkozó nevét (a Törzsszám mezőt üresen hagyhatjuk), és már indulhat is a keresés.



Az egyéni vállalkozó nyilvántartásában nem szereplő adatok lekérése

Azokhoz az adatokhoz, amelyek nem szerepelnek az EVNY-ban kizárólag kérelem útján lehet hozzájutni, amelyet csak per, vagy büntetőeljárás esetén kérelmezhet a bíróság. Továbbá a szabálysértések, bűncselekmények esetében a rendőrség és a nyomozó hatóság, valamint a nemzetbiztonság kérelmezheti az egyéb adatokhoz való hozzáférést.



Bízunk benne, hogy cikkünk választ adott az egyéni vállalkozó nyilvántartással kapcsolatos kérdéseire. Ha azonban további információra van szüksége, vagy segíthetünk valamiben, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén.