Blog

IPA mentes székhely

Közzétéve: 2021-01-12

IPA mentes székhely

Manapság már egyre többet hallani IPA mentes, tehát iparűzési adó mentes székhelyszolgáltatásról. A vállalkozások az ilyesfajta székhelyszolgáltatást leginkább költségeik csökkentése, adóoptimalizálása céljából választják. Magyarországon több, mint 300 olyan település van, amely iparűzési adó mentes. Legtöbbjük Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Zala, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben találhatóak, de Pest megyében is van ilyen terület.


Mi is az a helyi iparűzési adó?

A helyi iparűzési adó, a HIPA széles körben elterjedt és alkalmazott adózási forma. A helyi adóztatási rendszerben különösen meghatározó szerepet játszik, mivel az önkormányzatok számára az egyik bevételi forrást ez az adó jelenti, amelyet helyi vállalkozásoktól állandó vagy ideiglenes jelleggel szednek be. Az adó mértékét mindig az adott önkormányzat határozza meg, amely lehet akár 2%, de akár 0%-os is, emellett a kivetéséért és behajtásáért is a helyi önkormányzatok felelnek.



Mikor köteles egy vállalkozó a helyi iparűzési adó fizetésére?

A vállalkozó akkor köteles helyi iparűzési adót fizetni, ha székhelye vagy telephelye az adott önkormányzat területén állandó jelleggel vagy 30 napot meghaladó időtartamon túl tartózkodik, valamint ott nyereség-, jövedelemszerzés okán gazdasági tevékenységet végez.



Az IPA mentes székhely

A vállalkozásoknak lehetőségük van olyan székhelyszolgáltatókat választani, amelyek IPA mentes székhelyszolgáltatást biztosítanak. Habár fontos megjegyezni, hogy a vállalkozásoknak a székhelyszolgáltatás díjával, egyszeri ügyvédi költséggel, illetékekkel és egyéb más költségekkel ebben az esetben is számolniuk kell. Ennek ellenére egy IPA mentes székhelyszolgáltató jelentős mértékben, teljesen legálisan csökkentheti egy vállalkozás kiadásait, tehát adómegtakarítás érhető el. Az adóoptimalizálás kulcsfontosságú része egy sikeres vállalkozásnak, mivel az növelheti a vállalkozás versenyképességét. Azonban fontos megjegyezni, hogyha a vállalkozás székhellyel és bejegyzett fiókteleppel is rendelkezik (vagyis a fióktelepe és székhelye külön településen található), valamint a tárgyévet megelőző teljes adóévben az iparűzési adóalapja nem haladta meg a 100 millió forintot, akkor kötelező az iparűzési adó megosztása. Az iparűzési adót akkor is meg kell osztani, ha a vállalkozás székhelye IPA mentes területen található.

Az 1990. évi C. törvény, azaz a Helyi adó törvény értelmében a megosztás történhet személyi jellegű ráfordítással arányos módszerrel, vagy eszközérték arányos megosztással továbbá ezen metódusok kombinációjával, az úgynevezett komplex módszerrel. Az iparűzési adó megosztásával az adókötelezettségek csökkenthetőek. Tehát adócsökkentés érhető el, ha a vállalkozás székhelyének létesítésekor vagy áthelyezésekor olyan magyarországi településen található székhelyszolgáltatót választ, ahol 0%-os az iparűzési adó.



Az IPA kiszámítása

Az adó pontos összegének kiszámítása elengedhetetlenül fontos, hiszen a tévesen kiszámított adóalap jelentős adóhiányt okozhat, ennek következtében a vállalkozást adóbírsággal, illetve késedelmi pótlékkal sújthatják, ráadásul a tévesen meghatározott adóalap más adónemekre is kihatással lehet.

Az adóalap kiszámításához a vállalkozás nettó árbevételéből az alábbi tételeket kell levonni:

  • az eladott áruk beszerzési értékéből (ELÁBÉ) és a közvetett szolgáltatások értékéből elszámolható rész
  • az alvállalkozói teljesítések értéke
  • az anyagköltség
  • az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költség

Az adóalap kiszámításánál a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó egyéb kiadásokat, mint például a szállítási díjakat vagy a bérköltségeket nem lehet figyelembe venni.



Az IPA bevallása

Az IPA bevallása egy központi, egységesített vagy az adott önkormányzati adóhatóság által rendszeresített papíralapú nyomtatvány beadásával vagy elektronikus úton történik.

Érdekesség, hogy a budapesti vállalkozók az iparűzési adót a fővárosnak fizetik be, viszont a teljes adóbevételt előre megállapított arányosítással a főváros és a kerületek közt elosztásra kerül.



Adókedvezmények

Mindezek mellett a nem iparűzési adó mentes települések önkormányzatai azon vállalkozások részére, amelyek adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot, adómentességet biztosíthat. Az önkormányzat az adómentességre való jogosultság szempontjából ennél alacsonyabb adóalap összeget is meghatározhat. Az adómentesség, adókedvezmény terjedelmének, mértékének valamennyi vállalkozó számára azonosnak kell lennie. Továbbá mentességet kaphatnak a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok, azok elővállalkozásai és projekttársaságuk, valamint beszerző, értékesítő szövetkezetek, de még a háziorvos, védőnő vállalkozások is.



Ugyanakkor a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről döntött, mely szerint 2021. január 1-től a kis- és középvállalkozások (kkv-k) és az egyéni vállalkozások iparűzési adója a felére csökken. A kormányfő a döntést a járványhelyzet gazdaságra gyakorolt negatív hatásával indokolta. A települések és a megyei önkormányzatok által kihirdetett, aktuális adórendeleteiről a Magyar Államkincstár oldalán, valamint az adott település hivatalos oldalán tájékozódhat.

A LOGOSZ Cégcsoport is támogatni szeretné ügyfeleit IPA mentes székhely biztosításával, így idén megnyitottuk az első IPA mentes területen lévő irodánkat Újlengyelben, Pest megyében. A LOGOSZ Cégcsoport által nyújtott székhelyszolgáltatás ára IPA mentes területen is kedvező! Érdeklődjön munkatársainknál további információért a megadott elérhetőségeken!



Forrás: penzcentrum.hu, ado.hu, net.jogtar.hu,