Blog

Cégalapítás tanácsadás

Közzétéve: 2020-10-07

Cégalapítás tanácsadás

Cégalapítás előtt a megfelelő cégnév, vállalkozási forma, adózási módozat valamint tevékenységi körök kiválasztása mellett számos más kérdést át kell gondolni, döntést kell hozni. A LOGOSZ cégcsoport gazdasági és jogi tapasztalattal rendelkező ügyvédei és kollégái készséggel állnak azon ügyfelek rendelkezésére, akik cégalapítás előtt állnak. A LOGOSZ irodáiban munkatársaink 30 perces ingyenes cégalapítás tanácsadást nyújtanak, mely során a cégalapítás menetével, szükséges dokumentumok kitöltésével és beadásával kapcsolatosan adnak tájékoztatást.

Vállalkozás alapítása során sok kérdés felmerülhet, amelyek megválaszolásában sokszor segítségre lehet szüksége. Ilyen lehet a megfelelő adózási forma vagy a tevékenységi körök kiválasztása. Ilyenkor érdemes cégalapítással kapcsolatos tanácsadáson részt venni. A LOGOSZ cégcsoportnál fél órás ingyenes cégalapítás tanácsadást vehet igénybe, mely során munkatársaink segítenek megkönnyíteni a leendő cégtulajdonosok kezdeti döntéseit.



1. Irodáinkban kollégáink segítséget nyújtanak a megfelelő cégnév kiválasztásában és annak helyességének leellenőrzésében is. Ugyanis a cégnévnek meg kell felelnie bizonyos törvényileg meghatározott feltételeknek.

  • A cégnév lehetőségképpen tükrözze a vállalkozás tevékenységi körét vagy utaljon arra a szolgáltatásra, termékre, amit a cég ügyfelei számára nyújt, reklámoz.
  • Érdemes figyelemfelkeltő, könnyen megjegyezhető cégnevet választani.
  • Ügyeljen arra, hogy a választott cégnévnek el kell térnie a már bejegyzett cégnevektől. A Cégbíróság nem fogadja azon cégneveket, amelyek csak rag, toldalék vagy szám által térnek el.
  • A cégnév magába fogalja a társasági forma megjelölését. Például Kft.; Bt. vagy Zrt.
  • Lehetőség van névfoglalásra is. A kérelmet a Cégbíróság részére kell benyújtani, mely 60 napig érvényes. A névfoglalási kérelem illetéke 15.000 Ft.


2. Továbbá elengedhetetlen a végezni kívánt tevékenység pontos megnevezése és azon TEÁOR (Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszer) szerinti számának jelölése. Kollégáink ebben is segítséget nyújtanak.

  • Mindenképpen érdemes körülnézni és meghatározni, hogy a folytatni kívánt tevékenységnek milyen a piaci fogadtatása.
  • Egyes tevékenységek végzése engedélyköteles, így indokolt a választott tevékenységről akár munkatársainktól vagy online teljes körű tájékoztatást szerezni.
  • Minden cég rendelkezik főtevékenységgel és tevékenységi körökkel. Fontos megjegyezni, hogy főtevékenységként csak egy tevékenység jelölhető meg, az, amelyből a legnagyobb bevétel várható.


3. Egyes kérdések esetében azonban érdemes konzultálni könyvelővel is.

  • A könyvelő részletes tájékoztatást adhat a cégforma szerinti kötelezően előírt törzstőke minimumáról.
  • Kulcsfontosságú a törzstőke rendelkezésre bocsátásának módja (készpénz vagy apport) valamint idejének meghatározása (egy összegben alapításkor a házipénztárba vagy egy későbbi időpontban történik) is.
  • Könyvelő segítségével javasolt meghatározni azt is, hogy az ügyvezető megbízási jogviszonyt létesít vagy munkaviszony keretén belül tesz eleget kötelezettségeinek.
  • Továbbá segítséget nyújthat a cégforma (például Kft.; Bt. vagy Rt.) és adózási forma (például TAO; EVA vagy KATA) kiválasztásában.
  • A könyvelővel érdemes leegyeztetnie a cégbejegyzés után esedékes kötelező bejelentéseket is.

Cégalapításkor a LOGOSZ cégcsoport könyveléssel foglalkozó partnercége, a Kontír Professional Kft. munkatársai készségesen állnak ügyfelei rendelkezésére.



4. A cégalapítás egyik kihagyhatatlan eleme a cég székhelyének, telephelyének vagy fióktelepének meghatározása. A LOGOSZ cégcsoportnál kedvező áron, hűségnyilatkozat és rejtett költségek nélkül juthat székhelyhez. Országos lefedettséggel, Budapesten 12 irodában illetve vidéken 8 városban tudunk székhelyszolgáltatást biztosítani.

  • Az ingatlan bejegyzéséhez minden esetben kell a tulajdonos (esetleg haszonélvező) írásos hozzájárulása.


5. A cégalapításhoz szükséges adatokról és dokumentumokról munkatársaink részletes tájékoztatást nyújtanak.

  • A létesítő okirat és cégbejegyzési kérelem megírásához szükséges adatok és okmányok: fényképes, személyazonosításra alkalmas, érvényes okmány; állandó lakcímet igazoló hivatalos dokumentum; valamint adóazonosító jel.
  • Fontos, hogy az alapító(k), illetve az ügyvezető(k) ne legyenek - cégjogi értelemben - eltiltás alatt, mert úgy a cég nem jegyezhető be a cégnyilvántartásba.


6. A LOGOSZ cégcsoportnál kedvező áron alapíthatja meg cégét. A cégalapítás költségeiről kérjük, érdeklődjön irodáinkban.

  • Kollégáink ismertetik a cégalapítás illetékének, ügyvédi munkadíjának és kedvezményes cégalapítási csomagjaink összegét.


7. A cégalapítás utáni bankszámlanyitást érintő kérdésekben munkatársaink segítségére vannak. Együttműködő partnerünknél, a K&H Bank Zrt. fiókjaiban a LOGOSZ cégcsoport ügyfelei kedvezőbb és személyre szabott ajánlatok közül választhatnak.



Forrás: vallalkozoiportal.gov.hu, hvg.hu