Blog

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Közzétéve: 2020-12-15

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Manapság igen egyszerű céget alapítani. Ha kigondolta mit szeretne csinálni, jöhet a megvalósítás. A cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok köre nagyjából ugyanaz minden cégformánál. A szükséges információk és iratok birtokában a cégalapítás gyorsan elintézhető.


El kell dönteni és kiválasztani az Ön számára megfelelő jogi formáját a vállalkozásnak és a legjobb adózási módot. (A legkedveltebb vállalkozási forma a Bt. és Kft. alapítása.) A döntés után már csak a cégalapításhoz szükséges dokumentumok előkészítése van hátra és máris felkeresheti bármely LOGOSZ irodát, hogy aláírja a cégalapításhoz szükséges papírokat.



Cégalapításhoz szükséges adatok:

  • Cégnév
  • Tevékenységi körök megnevezése
  • Székhely megjelölése
  • Tagok és ügyvezető személyes okmányai
  • Működő, hivatalos e-mail cím

Az alapítandó cégnek szüksége lesz egy cégnévre. Célszerű legalább 3 változatot kitalálni, ugyanis az új cégnévnek minimum 3 karakterrel különböznie kell a már bejegyzett cégek nevétől. Fontos tudni, hogy a számok és írásjelek nem minősülnek karakternek. A LOGOSZ munkatársai szívesen segítenek a cégnév ellenőrzésében, hogy ezzel ne legyen probléma a későbbiekben.

Alapításkor muszáj megnevezni a végezni kívánt tevékenységi kört— legalább a főtevékenységet, hogy mivel fog foglalkozni a cég. Főtevékenysége csak 1 lehet az adott cégnek, de melléktevékenységből bármennyit bele lehet írni a létesítő okiratba. A Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében (TEÁOR) lehet tájékozódni a különböző tevékenységekről és, hogy mit tartalmaznak pontosan. Érdemes alapítás előtt könyvelővel konzultálni és segítséget, tanácsot kérni tőle.

A cégalapításhoz szükséges adatok közé tartozik a cég székhely címe. Székhelyként megjelölhető saját tulajdonú ingatlan; bérelt ingatlan abban az esetben, hogyha a tulajdonostól kapunk hozzájárulási nyilatkozatot; vagy fordulhatunk székhelyszolgáltatóhoz is. Ha nem szeretnénk, hogy az otthonunkba vagy az irodánkba kopogtasson a NAV, akkor a legpraktikusabb megoldás a székhelyszolgáltatás igénybevétele, ráadásul így a leveleink is mindig átvételre kerülnek.

A létesítő okirat kitöltéséhez és így a cégalapításhoz szükséges dokumentumok közé tartozik a tagok és az ügyvezető adókártyája, lakcímkártyája és valamely személy azonosítására alkalmas irat (jogosítvány, személyi igazolvány vagy útlevél). A szerződésben fel kell tűntetni adott személyek nevét, anyja nevét, születési idejét és helyét, lakcímét és adószámát.

Az vállalkozás hivatalos email címe tartozik még a cégalapításhoz szükséges adatok közé.


Melyek a Kft. alapításhoz szükséges adatok?

Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft.) előnye, hogy ezt egyedül is lehet alapítani, ellenben a Bt.-vel. Alapításkor egyszemélyes Kft. esetében alapító okirat, többszemélyes Kft. esetében pedig társasági szerződés készül. Kft. alapítása csak meghatározott törzstőkével (minimum 3.000.000 Ft) lehetséges, melynek összegét és (több tag esetén) a tagok törzsbetéteinek értékét és összetételét fel kell tűntetni a létesítő okiratban. Itt a tulajdonos(ok) anyagi felelőssége egyedül a cégben lévő tulajdonrészükre korlátozódik, vagyis nem teljes körű. Kft. alapítása illetékmentes, egyedül az ügyvédi díjat kell megfizetni.



Melyek a Bt. alapításhoz szükséges adatok?

Betéti társaság alapítás a KATA adózás bevezetése óta nagyon népszerű. Alapítása illetékmentes, csak az ügyvédi díjat kell kifizetni. Egyszemélyes Bt. alapítása nem lehetséges, minimum kettő tag szükséges hozzá. Legalább egy tagnak korlátlan a felelőssége a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségekért, míg a másik tag csak a szerződésben vállalt vagyoni betétje szolgáltatására köteles, de nem felel a társaság kötelezettségeiért. Eszerint a társaság kötelezettségeiért a beltag saját vagyonával is felel. A létesítő okiratban szükséges megjelölni a jegyzett tőke összegét, illetve rendelkezésre bocsátás módját és határidejét is.