Blog

Miért előnyös a székhelyszolgáltatás vidéken?

Közzétéve: 2020-07-29

Székhelyszolgáltatás vidéken számos előnnyel járhat

Elsőre a székhely kiválasztása pusztán egy adminisztratív jellegű feladatnak tűnhet és székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén is csak annyi bírhat jelentőséggel, hogy közel legyen a lakhelyünkhöz és a hivatalos iratokat könnyen át tudjuk venni. A székhelyszolgáltatás vidéken azonban számos plusz előnnyel járhat, illetve más jellegű előnyökkel járhat, mint a székhelyszolgáltatás Budapesten.

Ennek áttekintéséhez mindenekelőtt meg kell ismerkedni a székhelyszolgáltatás fogalmával, melyről egy korábbi cikkben bővebben írtunk. Ha saját ingatlanba jelentjük be a székhelyünk, értelemszerűen kevesebb lehetőségünk van a székhely elhelyezkedésének szabad megválasztására, de székhelyszolgáltató felkeresésével kitágul a horizont. A LOGOSZ Cégcsoportnál székhelyszolgáltatás vidéken is elérhető. Magyarország 8 vidéki városában nyújtunk megbízható, hatályos törvényi rendeleteknek megfelelő székhelyszolgáltatást. Keresse bátran székhelyszolgáltató irodáinkat Debrecenben, Szolnokon, Székesfehérváron, Pécsen, Veszprémben, Nyíregyházán, Győrben és Kecskeméten. Ha székhelyét más városba szeretné bejelenteni, mint amely irodánk a legközelebb van Önhöz, akkor vállaljuk, hogy hivatalos leveleit továbbítjuk a székhelyszerződés megkötésének helyére.

Az egyik legfontosabb szempont a vidéki székhelyszolgáltatással kapcsolatban, amit mérlegelni szükséges, hogy a cég székhely bejelentésével automatikusan választunk cégbíróságot és Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezeti egységet is. A gyakorlat azt mutatja, hogy más-más szervezeti egységek különböző gyakorisággal tartanak ellenőrzéseket és abban is különböznek, hogy mennyire elnézőek a kisebb kihágásokkal szemben.

A vidéki székhelynek a legnagyobb előnye talán a kiírt pályázatok tekintetében mutatkozik meg. A Közép-Magyarországi területeken kívül elhelyezkedő konvergencia régióban, főleg a szabad vállalkozási zónában lévő vállalkozások kedvezőbb foglalkoztatási és fejlesztési célú pályázatokon indulhatnak. A szabad vállalkozási zónák létrehozásának és működésének, valamint kedvezmények igénybevételének szabályairól a 27/2013 évi Kormányrendelet nyújt tájékoztatást. Ezeken a területeken általában magasabb támogatási intenzitás elérhető, amely azt jelenti, hogy a pályázaton elnyerhető legmagasabb támogatási összeg a megvalósításra váró projekt arányosan nagyobb részét fedezi, mint ezeken a területeken kívüli pályázatok esetén. Többek között a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatai is kifejezetten vidéki székhelyű cégeknek szólnak, szemben a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázatival. A GINOP pályázatokon rendszerint kevesebb önerő elegendő a vissza nem térítendő támogatások elnyeréséhez és többen kaptak támogatást.

Sokak szerint még kedvezőbb, ha a cég székhelyét olyan városba jelentik be, ahol a vállalkozások iparűzési adó megfizetésére nem kötelesek. Van erre valóban lehetőség, azonban a helyileg illetékes önkormányzat felé így is keletkezhet bérletfizetési kötelezettség. Ezen a területen valóban kell folytatni gazdasági tevékenységet, máshol ellenben nem lehet, hiszen úgy más helyen is létrejöhet telephelynek minősülő hely, mely után ugyanúgy keletkezhet valamilyen adófizetési kötelezettség.


Forrás: njt.hu, portfolio.hu, logoszcegcsoport.hu, palyazatmenedzser.hu, kamaraonline.hu