Blog

Külföldi cégalapítás: lehetőség a fejlődésre?

Közzétéve: 2022-01-10

Külföldi cégalapítás. Új lehetőségek?

A külföldi cégalapítás szó hallatán általában az adóelkerülés és az offshore cég fogalma merül föl először az emberekben. Ez egyáltalán nem újdonság, tekintettel arra, hogy az említett két kifejezés gyakran olvasható a témakörrel kapcsolatos cikkek között. Mostani írásunkban azonban a külföldi cégalapítás egyéb lehetőségeit tárjuk az olvasók elé.

A vállalkozások gyakran a külföldi cégalapítást az offshore cég alapításával azonosnak tekintik, ezért gyorsan el is vetik a külföldön szeretnék vállalkozni szemléletet. Mi a különbség az offshore cégalapítás és a külföldi cégalapítás között? A külföldi cégalapítás történhet offshore és onshore módon, tehát az offshore cég alapítása a külföldön történő cégalapítás egyik típusa.

Az offshore cégalapítás lényege abban rejlik, hogy a vállalkozások a székhelyüket egy kedvező adózási rendszerrel rendelkező országba jegyeztetik be, a tevékenységüket azonban más országban végzik. Az onshore cégalapítás viszont megegyezik a klasszikus értelemben vett gazdasági társaság működésével, csak külföldön. Ha a vállalkozás a fejlődés, bővülés szempontjából külföldi országokba is terjeszkedni kíván, a tulajdonos alapít egy vállalkozást abban az országban, ahol tevékenységét végezni szeretné, a vállalkozását a külföldi ország cégjegyzékébe jegyzik be, ezen túl pedig a külföldi ország gazdasági vérkeringésének részét képezi. Vonatkoznak rá a számviteli jogszabályok, az ország előírásai, jelentési kötelezettségei, valamint az ország adózási rendszere is.

Alapíthat-e bárki külföldön vállalkozást? Az Európai Unióban érvényesül a négy szabadság, azaz a tőke és az áruk szabad áramlása, a szolgáltatások szabadsága, valamint a személyek szabad mozgása. Az EU-n belül a természetes és a jogi személyek tőkemozgásának a korlátozása tiltott, mely azt jelenti, hogy a tőke szabadon áramolhat az EU országain belül. Ugyanez igaz az árukra is, az áruk az unió országain belül mindenféle korlátozás nélkül szabadon áramolhatnak, tekintettel arra, hogy az EU elvei alapján minden tagországnak biztosítani kell azt, hogy árujukat egyenlő feltétellel áramoltathassák a tagországok között. (Kivételt képeznek azok az áruk, melyek egyes országok etikai, egészségügyi vagy biztonsági szabályait sértik. Ez esetben az országnak jogában áll a terméket kitiltani az országból, vagy külön adó fejében engedélyezi annak forgalmazását). A szolgáltatásokat az Európai Unió egységesnek tekinti, mely azt jelenti, hogy az országokban a külföldről érkező szolgáltatások ugyanolyan bánásmódban részesülnek, mint az adott ország szolgáltatói. Ezáltal tud érvényesülni a szolgáltatások szabadsága. A negyedik elv alapján a személyek az unió országain belül szabadon vállalhatnak munkát, részesülhetnek az ország szociális ellátásaiból, bárhol letelepedhetnek, és szabadon, útlevél nélkül léphetik át az országhatárokat.

További előnye a külföldi cégalapításnak az, hogy az Európai Unión belüli cégalapítás során az állampolgároknak különböző jogaik vannak, melyek között az Európai Gazdasági Érdekegyesülés segít eligazodni. A szervezet elsősorban a kis- és középvállalkozások közösségi szintű terjeszkedésében nyújt segítséget a vállalkozások számára.

A külföldi cégalapításnak, ezen belül is az EU-n belüli cégek alapításának számos előnye van, külön, erre létrejött szervezetek segítik a vállalkozásokat, védik a külföldön terjeszkedők jogait. Azonban a külföldi cégalapítás során rendkívül körültekintően kell eljárni, tekintettel arra, hogy az első adóellenőrzések során nagy összegű büntetést fizethetnek a vállalkozások, ha nem a törvényben foglaltak szerint végzik tevékenységüket.

A mi cégünk nem végez külföldi cégalapítást, ilyenben nem tudunk segíteni. A LOGOSZ csak külföldi állampolgárok magyarországi cégalapításában tud segíteni, illetve ehhez nyújt kézbesítési megbízott szolgáltatást, ha a vállalkozás náluk vesz igénybe székhelyszolgáltatást.