Blog

Miért éri meg offshore cég alapítása?

Közzétéve: 2021-06-24

Offshore cégek - cégalapítás tanácsadás

Egyre kevesebb hazánkban az offshore cégek száma. Idén már kevesebb mint 3.300 olyan vállalkozás van itthon bejegyezve, melynek közvetlen tulajdonosi körében adóparadicsomként számon tartott ország is megtalálható. De mik is azok az offshore cégek? Miben más az offshore cég alapítása, mint a „sima” cégé?

Az offshore cégről sokaknak elsőre az illegális gazdasági tevékenységek, az adócsalás jut eszükbe. Pedig egy offshore cég alapítása és működtetése lehet teljesen legális is, és sok esetben az adócsalás helyett az adóoptimalizálás megnevezés jobban illik rá. Azokat az országokat pedig, amelyek kedvező adózási feltételeikkel várják a cégeket, adóparadicsomnak is nevezik.

Az offshore cég egyébként se nem jogi, se nem gazdasági fogalom, ezért nehéz meghatározni, hogy pontosan mit is takar, milyen országokat, és ott milyen cégalapítási és adózási előnyöket, lehetőségeket. A lényege, hogy egy cég egy adott országot azért választ székhelyének, mert kedvező adózási feltételekkel tud számolni – kedvezőbbel, mint abban az országban, ahol valójában a cég működik.

A kedvező adózási lehetőségek mellett más szempontok is jelentősek lehetnek offshore cég alapítása esetén. A bürokrácia alacsony szintje mellett igen nagy jelentősége van, hogy milyen a „diszkréció” az adott országban ezeket a cégeket illetően. Azaz mennyire tud rejtett maradni a nyilvánosság elől, az anyaország elől az adott cég. Emellett a megfelelő infrastruktúra is nagy jelentőséggel bír, hiszen a cégügyeket annál könnyebb intézni, minél jobbak a banki és egyéb kapcsolatok, minél gördülékenyebben intézhetők a mindennapi céges folyamatok. Sok ország kimondottan igyekszik a kedvében járni azoknak, akik a fenti előnyök miatt alapítanának céget. A legnépszerűbb helyek offshore cég alapításához pl.: Brit Virgin-szigetek, Muritiusz, Kajmán-szigetek, Málta, Seychelle-szigetek, Belize, Hong Kong stb.

Az egyszerű alkalmazottak vagy mikro- és kisvállalkozások azonban nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel, hiszen bizonyos bevételi szint alatt nincs értelme, nem éri meg az offshore cégalapítás. Csak azok számára merülhet fel ez a lehetőség, akik nagyobb összegek (éves szinten 100 milliók) felett rendelkeznek. Már maga az offshore cégalapítás ára is kb. 1000 eurónál kezdődik (ezt az összeget természetesen a közvetítő cégek, választott célországok és az igényelt szolgáltatások is befolyásolják).

Sokan gondolják úgy, hogy az offshore cégek segítségével nyújtott adóoptimalizálás inkább adóelkerülés. Akik előszeretettel élnek ezzel a lehetőséggel, azok számára pedig inkább pl. a politikai kockázatok csökkentése, a valutakockázatok minimalizálása és a legális adóoptimalizálás a legfontosabb célok. Ha betartják a szabályokat ezen cégtulajdonosok, akkor jogilag nem kérdőjelezhető meg ez a tevékenység. Ezzel együtt sok országban érezhető, hogy szeretnék minél inkább visszaszorítani az offshore cégek számát.

A LOGOSZ Cégcsoport nem tud segítséget nyújtani offshore cég alapításában.