Blog

Betéti társaság, Bt. alapítása

Közzétéve: 2020-09-21

Bt. alapítás

Bt létrehozása gyors és viszonylag olcsó. Nagy előnye, hogy egyszerű adózási forma (KATA) választható a működéshez, és minimális induló tőkével is alapítható. Két tag minimum szükséges az alapításához. Olvassa el a további Bt. alapítási feltételeket írásunkban!

Bt alapítás melletti fő érvek: gyorsan alapítható, két tag elég hozzá, és alkalmazható a KATA-s adózás, azaz egyszerűbb, laikusok számára is átláthatóbb adózási forma választható hozzá. A Bt. talán legnagyobb előnye, hogy minimális tőkével is alapítható, akár már 10 000 – 20 000 forintos törzstőkével is lehetséges Bt létrehozása. (A Bt. alapítás költségeiről másik cikkünkben kaphat részletes tájékoztatást.) Legnagyobb hátrányaként az mondható el, hogy a beltag felelős teljes vagyonával a cég kötelezettségeiért.


A Bt. alapítás feltételei

Betéti társaság alapításához minimum 2 tag szükséges, egy beltag és egy kültag. Egyszemélyes Bt. létrehozására nincs lehetőség. A Bt. beltagja nem lehet másik Bt-ben beltag, vagy egyéni vállalkozó. A céggel szemben támasztott követelések esetén a beltag anyagi felelőssége korlátlan a partnerek és a NAV felé. Míg a kültag anyagi felelőssége csak az alapító okiratban meghatározott vagyoni hozzájárulása összegéig terjed. Bt. alapításhoz szükség van egy székhelyre is, de akár székhelyszolgáltatás is igénybe vehető. A székhelyre ugyanazok az elvek vonatkoznak, mint más társaság alapítása esetén: ha nem az alapító tag a kizárólagos tulajdonos, akkor a székhelyhasználati hozzájárulásról írásos engedély szükséges. Az alapításhoz szintén elengedhetetlen feltétel egy tevékenység megjelölése. Emellett más tevékenységek (alapításkor nem megjelöltek) űzésére is van lehetőség, ha ezek nem engedélykötelesek vagy tiltottak.

További feltétel Bt alapítása esetén: ügyvéd vagy közjegyző segítsége nélkülözhetetlen a társasági szerződés elkészítéséhez. Illetve a későbbiekben egy könyvelőre is szükségünk lesz, akivel jó, ha már az alapítás előtt egyeztetünk. Bt. alapítás feltételei közé sorolható még a céges bankszámla nyitása is.


A Bt. alapítás menete

Ha zökkenőmentesen és gyorsan szeretne Bt.-t alapítani, forduljon hozzánk, és végigvezetjük a cégalapítás egyes lépésein. Akár ingyenes tanácsadás keretében is megismerkedhet a Bt. alapítás menetével, folyamatával. Első lépés: adatok megadása, és időpontegyeztetés a személyes találkozóhoz, ahol megtörténhet minden olyan művelet, amelyhez személyes jelenlét szükséges, például alapító okirat szerkesztése, aláírása, szükséges okmányok bemutatása, ügyvédi ellenjegyzése. A második lépés tehát a személyes találkozó alkalmával a szükséges papírok elkészítése, ami kb. egy órát vesz igénybe. A harmadik az illeték befizetése. Az egyszerűsített eljárással, szerződésminta használatával történő Bt. alapítás illetékmentes. A negyedik lépés a cégbejegyzés, azaz az iratok cégbírósághoz történő beadása, cégbírósági bejegyzése. A cégbejegyzés és az adóhatóság általi adószám kiadása általában 2-3 munkanap. Ez után értesítjük ügyfeleinket a sikeres cégalapításról (5. lépés), és az új Bt. adatiról. Ezek birtokában intézhetők a további teendők, például céges bankszámla nyitása.


Bt. alapítás online

Bt. alapítása online teljes mértékben sajnos nem lehetséges, de számos lépése a cégalapítási eljárásnak végezhető online. Az első: adategyeztetés mindenképpen történhet online. Sajnos utána az alapító okirat elkészítése, az ügyvédi ellenjegyzés, és a tagok okmányainak bemutatása személyes találkozó alkalmával tud hatékonyan megtörténni. A cégadatok benyújtása a cégbejegyzési kérelemhez is elektronikus úton történik, természetesen a cégbejegyzéshez sem szükséges a személyes jelenlét. Majd végül a sikeres Bt. alapításról is online értesítjük ügyfeleinket. Összegezve tehát elmondható, hogy az alapítás 5 lépéséből mindössze 1 olyan van, amelyhez személyes jelenlét szükséges. .