Blog

Bt. alapítás költségei

Közzétéve: 2020-10-28

Bt. alapítás költségei

Mennyibe kerül egy Bt. alapítása? Milyen Bt. alapítási költségekkel kell számolnunk, ha céget szeretnénk indítani? Olvassa el cikkünket, és minden költséggel kapcsolatos kérdésére választ kaphat.

A Bt. alapítás költségei különböző összegekből tevődnek össze. Összességében elmondható, hogy Bt. alapítása kevesebb költséggel jár, mint egy Kft., Rt. vagy Zrt. alapítása. A Bt. alapítás illetéke egyszerűsített eljárásban, iratminták használatával 0 forint. Hagyományos eljárásban 100.000 forint. Az illeték központilag meghatározott cégalapítási díj, melyet a cégbíróságnak kell befizetni.

A Bt. alapítás törzstőke szükségletével is számolnunk kell, habár ez csekély összeg más cégformákhoz viszonyítva. Nincs minimális összeg meghatározva törvényileg, így akár 5.000 – 10.000 forintos törzstőkével is alapítható Bt., melyet a kültagnak és a beltagnak kell rendelkezésre bocsátania. Sőt, akár apportból is állhat a Bt. törzstőkéje.

A Bt. alapítás ügyvédi díja eltérő, ügyvédi irodától függően változik. Általában 20.000 forintos összegtől 100.000 forintig terjedő, vagy akár azt meghaladó összeg is lehet. Ha nem egyszerűsített eljárásban, szerződésminta segítségével létrehozott Bt. alapítás történik, akkor egyedileg kell az alapító okiratot létrehoznia az ügyvédnek. Ezért ilyen esetekben az ügyvédi költség is magasabb szokott lenni.

Számolni kell még úgy nevezett közzétételi díjjal, ami 0 forint, ha egyszerűsített eljárásban alapítjuk a céget, de hagyományos eljárással történő alapításkor 5.000 forint Bt. esetében.

Ha a későbbieken cégmódosításra van szükség, Bt. esetében egyszerűsített eljárásban a cégbíróságnak fizetendő illeték 15.000 forint. Plusz közzétételi fizetési kötelezettség is van, aminek összege 3.000 forint.

Jó, ha számolunk még olyan költségekkel, mint például a céges bélyegző készítése. Ennek ára nagyban függ attól, milyen bélyegzőt szeretnénk, általában minimum pár ezer forintos tétel.

Érdemes cégalapításhoz szakértő segítséget kérni, és nem lesz szükségünk arra, hogy egyedileg hasonlítsuk össze a különböző ajánlatokat. A LOGOSZ-nál rejtett költségekkel és hűségnyilatkozattal nem kell számolnia. Tájékozódjon részletesen árainkról ezen az oldalon!