Blog

Vége a home office-nak? Vissza a munkába?!

Közzétéve: 2021-07-14

Vége a home office-nak? Vissza a munkába?!

A járványhelyzet enyhül, a harmadik hullámnak vége, az élet pedig kezd visszatérni a rendes kerékvágásba… De mi a helyzet a munkával? Feladják-e a távmunka kényelmét a munkavállalók? Már készülnek a felmérések…

A COVID-19 járvány világméretű terjedése következtében meghozott szabályozások, lezárások hatással voltak a munkavállalók 80%-ának munkavégzésére, mely bizonyos becslések szerint körülbelül 2,7 milliárd embert jelent. A járvány megállítása érdekében a munkavállalóknak alkalmazkodni, a munkáltatóknak pedig változtatni kellett az addig bevállt munkarenden, hogy a kontaktusok számát csökkenteni tudják. A járvány előtt home officeként átlagosan 0,9 nap volt hetente engedélyezve a vállalatoknál az Urban Land Institute felmérése szerint, a vírushelyzet következtében ez több mint a duplájára nőtt.

A munkahelyeken az utóbbi időben előtérbe kerültek azon megoldások, melyek mellett nagyobb biztonsággal lehet munkavégzést folytatni vírushelyzet alatt is, többek között az otthoni munkavégzés és a rotációs munkarend is. Korábban a cégvezetők nem szerették az otthoni munkavégzést, mert általános előítélet volt, hogy home office alatt romlik a munka minősége és a dolgozók többet lazsálnak. A kényszerhelyzet miatti tapasztalat azonban megcáfolta az előzetes várakozásokat. A Ernst & Young Global Limited (EY) elemzése szerint a megkérdezett közép- és nagyvállalati döntéshozók 22%-a tapasztalta azt, hogy a dolgozók teljesítménye még javult is az otthoni munkavégzés alatt. A döntő többség nem érzékelt teljesítmény visszaesést a távmunka következtében, és csupán 3%-nak voltak negatív tapasztalatai.

Számos felmérés mutatja, hogy a foglalkoztatottak nagy része örülne, ha a home office és rugalmas munkarend a járvány lecsengése után is maradna. Már korábban is megfigyelhető volt a tendencia, de a koronavírus óta a versenyképesség növelésében még jelentősebb szerepet játszik a rugalmas munkakörülmények és munkaidő lehetősége. Az EY 16 országban készített felmérése szerint az irodisták többsége (54%) számára a rugalmas munkavégzés olyan fontos, hogy akár a munkahelyváltáson is elgondolkoznának, ha ez nem teljesül. A felmérés szerint ez főleg a fiatalabb generációnak (1980 és 2000 között születetteknek) szempont, mint az idősebbeknek. A GKI Gazdaságkutató Kft. felmérése szerint a munkavállalók több mint fele csak 2-3 napra fog visszatérni az irodai munkavégzésbe a járvány után.

Az új helyzet nem csupán a munkavállalókat érinti. Hatása széleskörű, hiszen a rotációs munkarend következtében (ha a munkavállalók csak fél hetet dolgoznak az irodában és váltják egymást) nem lesz akkora a villanyszámla, de nincsen szükség akkora irodára sem, mint korábban. Ez pedig kihatással van egyéb szolgáltatókra is, többek között azokra akik irodák bérbeadásával foglalkoznak.

A járvány okozta kényszerhelyzet tehát új igényekre hívta fel a figyelmet, melyekhez a jövőben a munkáltatóknak is igazodni kell, hogy versenyképesek maradjanak a piacon.


Forrás: hvg.hu, ey.com, napi.hu, ado.hu