Blog

Vállalkozz okosan! -fontos az időzítés

Közzétéve: 2019-03-27

Hogyan veszíthetjük el a játszmát kezünkben a nyertes kártyákkal? avagy Hogyan maradt profit és hírnév nélkül az iPod valódi feltalálója?

Hogyan veszíthetjük el a játszmát kezünkben a nyertes kártyákkal?
avagy
Hogyan maradt profit és hírnév nélkül az iPod valódi feltalálója?


Vállalkozás elindításához nemcsak egy jó ötletre és a jogi procedúra végigzongorázására van szükség. Számos tényezőt mérlegelni kell, mielőtt egy jövedelmező ötlet megvalósításába belefognánk, hiszen ezek hiányában el is bukhatunk. Figyelembe kell venni a piaci helyzetet valamint, hogy a társadalom mennyire áll készen befogadni az ötlet alapját szolgáló terméket vagy szolgáltatást.

Az iPod ötletét 1979-ben Kane Kramer és James Campbell vetették papírra. A két fiatal egy digitális zenelejátszót álmodott meg, IXI System néven, amely hordozható adathordozón rögzített zenét tud lejátszani. Vízióik szerint a zene egy zárt és biztonságos rendszerben jutott volna el a felhasználóhoz, melyről a telefonvonalon keresztül letöltött zenét rá lehet másolni a hordozható memóriacsipre. Ez nagyjából megegyezik az iTunes Store szolgáltatásaival és működésével. A digitális terjesztés sok előnyére rájött Kramer, melyek azóta meg is valósultak, többek között, hogy ezzel a módszerrel a vásárlók hamarabb hozzájuthatnak kedvenc zenéikhez, illetve az egyes előadóknak a teljes repertoárja folyamatosan elérhető lehetne.

Kramer és Campbell jóval meghaladták korukat és tényleg egy olyan eszközt alkottak meg, mely valóban meghódította a világot és milliós árbevételt generált, csakhogy rossz időben találták mindezt ki. Ennek a tervnek a megvalósításához, működéséhez és terjesztéséhez még nem állt rendelkezésre a megfelelő technológia és ilyen módon sikeres vállalkozásötletük megvalósításától elestek. Az ötleteiket világszabadalmi oltalom alá helyezték, mely azonban 1998-ban lejárt és pénz hiányában Kramer már nem tudta ezt megújítani. 2001-ben pedig Steve Jobs és az Apple lecsapott az ötletre és megvalósították azt, bezsebelve az érte járó elismerést, hírnevet és nem utolsó sorban a pénzt is.

Forrás: index.hu, hvg.hu