Blog

Vállalkozói hitel feltételei

Közzétéve: 2021-05-06

Vállalkozói hitel feltételei

Számos vállalkozói hitel elérhető különböző pénzintézeteknél, melyek felhasználhatóak, ha a vállalkozásnak a növekedéshez vagy, jelen helyzetben, a fennmaradáshoz plusz pénzre van szüksége. A vállalkozói hitel felvétele feltételekhez kötött. Habár a vállalkozói hitel feltételei hitelenként és pénzintézetenként változhatnak, vannak egységes, általános követelmények is.

A vállalkozói hitel feltételeinek egy része általánosan elfogadott. Nem kap hitelt az a vállalkozás, amely felszámolás, csődeljárás vagy végelszámolás alatt áll, illetve amely vállalkozásnak vagy a cég tulajdonosának köztartozása van. Nem kapnak hitelt azon vállalkozások, amelyek veszteségesek vagy árbevételük folyamatosan csökkent az elmúlt években. Szükséges továbbá vállalkozói hitel felvételéhez, hogy rendszeres számlaforgalma legyen a vállalkozásnak, tehát valódi gazdasági tevékenység legyen a pénzmozgás mögött. A legtöbb vállalkozói hitel felvételnél feltétel, hogy a vállalkozás legalább egy (de gyakran kettő) lezárt üzleti évvel és mérleggel rendelkezzen.

A vállalkozói hitelek vizsgálata, összehasonlítása során az alábbi szempontokat érdemes áttekinteni, melyekből látni fogjuk, milyen egyéb vállalkozói hitel feltételek jöhetnek számításba.

  • hitelfelvétel célja:
    o szabad felhasználású
    o előre meghatározott mire lehet felhasználni, tehát kötött
  • futamidő:
    o hosszú lejáratú, amely legalább egy év
    o rövid lejáratú, mely kevesebb, mint egy év
  • kamatozás:
    o változó kamatozású
    o fix kamatozású
  • folyósítás pénzneme:
    o deviza alapú
    o forint alapú
  • fedezet:
    o fedezet nélküli hitel
    o jelzáloghitel
    o egyéb tárgyi fedezet
  • önerő:
    o nem szükséges önerő
    o szükséges önerő is

Vállalkozói hitel felvételéhez a felkeresett pénzintézetek ellenőrzik, hogy adott egyéni vagy társas vállalkozás megfelel-e a vállalkozói hitel feltételeinek. Érdemes előre felkészülni az alapos ellenőrzésre. A hitel elbírálás általában a vállalkozás és a tulajdonos alapos ellenőrzését is magában foglalja. A vállalkozói hitel feltétele a legtöbb esetben, ahogy ezt már említettük, hogy már működő vállalkozás igényelje, tehát rendelkezzen előző év(ek)ből lezárt éves mérleggel. A vállalkozás teljes körű áttekintéséhez számos esetben szükséges bankszámlakivonatok, főkönyvi kivonatok és vevő-, partnerlisták bemutatása is. A vállalkozói hitel feltétele egy precíz üzleti terv elkészítése, melyben a gazdasági társaság részletesen kifejti mik az üzleti céljai a következő évekre, mire fogja költeni a hitelt, támogatást és ez hogyan hozza majd vissza a befektetett pénzt.

A vállalkozói hitel feltétele továbbá, hogy adott vállalkozás beleegyezik a hitelfelvétel egyéb kikötéseibe. Ha például a hitel nem szabad felhasználású, akkor valóban csak arra költhető el, amire azt adták. Beruházási hitel nem költhető el például forgóeszköz vagy a munkabérek finanszírozására, és fordítva.

A járványhelyzet miatt megszaporodtak az államilag támogatott, vállalkozásokat segítő hitelek. Ezek közé tartozik a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram, és a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá is. Érdemes érdeklődni az erre illetékes intézeteknél.


Források: bank360.hu