Blog

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Közzétéve: 2021-05-27

Saját vállalkozás indítása önerő nélkül

Nem könnyű, de nem is lehetetlen vállalkozás indítása önerő nélkül vagy minimális önerővel. Persze azoknak könnyebb dolguk van saját vállalkozás indítása terén, akik olyan cégben gondolkodnak, ami nem igényel jelentős anyagi befektetést például áruk, gépek vagy ingatlanok vásárlását, bérlését tekintve. Nehezebb a dolga, de nem lehetetlen annak az induló vállalkozásnak, amelynek tőkére van szüksége.


Először nézzük a cégalapítási költségeket! Nem mindegy, milyen cégformát választ, hiszen itt is tud spórolni, ami fontos, ha önerő nélkül szeretne vállalkozást indítani. Ha egyéni vállalkozási formát választ, amellett, hogy a folyamat gyors, és akár online is elvégezhető, nincs szükség az alapításhoz ügyvédre, és a cégbíróság felé sem kell illetéket vagy közzétételi díjat fizetni. Bt. alapítása egyszerűsített eljárásban szintén illetékmentes, és minimális, párezer forintos törzstőkével is alapítható. Ha Kft.-t vagy Rt.-t szeretne alapítani, akkor viszont pár tízezer forintnál magasabb költségekkel kell számolnia.


Vállalkozás indítása támogatással: család, barátok, közösségi finanszírozás, kockázati befektetők

Ha a saját vállalkozás indításához megvan már a terve, minden konkrét elképzelése, csak a tőke hiányzik, kereshet alternatív lehetőségeket a finanszírozáshoz. 3F-nek nevezik az első finanszírozási kört, ami lényegében a családot és a barátokat takarja (3F = Family, Friends és Fools).

Viszonylag új, de dinamikusan növekvő terület a közösségi finanszírozás (crowdfunding). Ennek keretében digitális platformokon kereshet ötletéhez teljesen idegen magánszemélyeket, akik, ha látnak fantáziát az üzleti elképzelésében, össze tudják adni anonim módon a finanszírozáshoz szükséges összeget.

Kockázati befektetőket is kereshet, de az ő meggyőzésük már nagyon nagy feladat és általában csak már működő vállalkozásoknak sikerül. Léteznek már arra is online platformok, hogy komoly befektetőket tudjon találni terveihez. Kereshet csak magyar befektetőket vagy EU-n belülieket, esetleg kínai vagy orosz cégek és vállalkozók elérésére is van lehetőség ezeken az újfajta felületeken.



Új vállalkozás indítása pályázat segítségével

Fiatalok vállalkozóvá válása, vállalkozás indítási költségeinek támogatása az EU számára is fontos. A számos EU-s pályázat és támogatás mellett folyamatosan vannak elérhető hazai pályázati pénzek is. Az aktuális, elérhető pályázatokról a kormány hivatalos oldalán (palyazat.gov.hu), vagy pályázatokat gyűjtő weboldalakon, továbbá akár a munkaügyi központoknál is tájékozódhat. Ilyen volt például a nemrég lezárult Fiatalok Vállalkozóvá Válása program, melyben akár 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás is elnyerhető volt induló vállalkozások számára.



Banki hitel új vállalkozáshoz

Cégek esetében a bankok a korábbi évek eredményei alapján tudják megbecsülni a lehetséges kockázatokat vállalkozói hitelhez kapcsolódóan. Természetesen egy tervezett, vagy induló vállalkozás esetén erre nincs lehetőségük. Ezért sajnos vállalkozás indítása önerő nélkül, banki hitelből nem igazán megoldható Magyarországon. Akad olyan hitel, amit induló vállalkozásoknak kínálnak a bankok, de ezek jellemzően kedvezőtlenebb kamatozásúak, alacsonyabb összegűek, esetleg jelzáloggal egybekötött konstrukciók.


Ha Ön is cég, vállalkozás indítását tervezi önerő nélkül, vagy csekély induló tőkével, idő és energia ráfordítással megtalálhatja a finanszírozáshoz a megoldást, de nem lesz könnyű! A LOGOSZ kitartást kíván tervei megvalósításához!


Forrás: portfolio.hu, palyazat.gov.hu