Blog

Törzstőke emelés menete

Közzétéve: 2021-08-25

Törzstőke emelés menete

Kft. alapítása törzstőke befizetésével lehetséges. A Kft. minimális törzstőke igénye törvényi szabályozás szerint 3 millió forint. A törzstőke ennél magasabb összegben is meghatározható már az indulásnál, vagy akár a későbbiekben is van lehetőség törzstőke emelésre. Mi a törzstőke emelés menete?

A törzstőke az az összeg, amellyel egy gazdasági társaság alapításához a tagok hozzájárulnak. A Ptk. ezt nevezi törzsbetétnek, amellyel minden tagnak szükséges rendelkeznie. A törzsbetétnek egyenként minimum 100.000 Ft-nak kell lennie. Nem csak pénzzel, hanem apporttal is hozzájárulhatnak a tagok a gazdasági társaság törzstőkéjéhez. Ide tartoznak például a számítógépek, gépkocsik, munkagépek, ingatlanok, vagy akár használati jog is beszámíthat, mint apport. A törzstőke emelés a vállalkozás működése során hajtható végre, nézzük mi is pontosan a törzstőke emelés menete.

A törzstőke emelés menete

Az első lépés a törzstőke emelés során, hogy a társaság tagjai megszavazzák, szeretnék felemelni a törzstőke mértékét. Ehhez szükséges a háromnegyedes, azaz 75%-os szótöbbség. Emellett lényeges, hogy minden tag teljesítse az általa eredetileg vállalt vagyoni hozzájárulást, azaz fizesse be a jegyzett tőke ráeső részét.

Amennyiben a társaság tagjai megszavazták a törzstőke emelést, úgy határozatba is kell foglalniuk szándékukat. A határozatban mindenképp fel kell tüntetni a törzstőke emelés mértékét, az azt alkotó vagyoni hozzájárulások összetételét és értékét, az apportok tárgyát és értékét. Továbbá minden olyan személy megnevezését, akik jogosultak pénzbeli hozzájárulás tételére, ha az elsőbbségi joggal rendelkező tagok nem szolgáltatják a teljes összeget. Emellett a teljesítésre jogosult személyek részvételi arányát, valamint a vagyoni hozzájárulás határidejét.

A törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés tagi kölcsönből és törzstőke emelés eredménytartalékból is megvalósítható.

Abban az esetben, ha úgy szeretnének törzstőkét emelni a tagok, hogy nem fizetnek be plusz pénzösszeget, akkor igénybe vehető a törzstőkén felüli vagyon is. Ha a törzstőkén felüli vagyont szeretnék a tagok tőkeemelésre használni, akkor ehhez szintén háromnegyedes szótöbbség szükséges. A törzstőkén felüli vagyon meglétét bizonyítani is kell, melyet „a társaság előző üzleti évre vonatkozó beszámolójának mérlege vagy a tárgyévi közbenső mérlege” alapján tehetnek meg. Lényeges kitétel, hogy hat hónapnál nem régebbi fordulónappal fogadják el az igazolásokat, valamint a felemelt tőke nem haladhatja meg a társaság saját tőkéjét.

Törzstőke emelés tagi kölcsönből úgy lehetséges, hogy az egyik tag kölcsönt nyújt a társaság számára. Ezt megteheti pénzbeli hozzájárulás vagy apport formájában is. Amennyiben a törzstőke emelés eredménytartalékból jön létre, szintén igazolni kell a mérleg bemutatásával. Eredménytartalékból való törzstőke emelést a társaság kizárólag „az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékból teljesíthet”.

A törzstőke emelés illetéke

A törzstőke emelés a társasági szerződés módosításával jár, így ennek dokumentációjáért a cégbíróságnak fizetni kell. A befizetendő összeg pontos mértékét az Illetéktörvény 45.§-a határozza meg. Amennyiben Kft. alapítást követően szeretnének törzstőke emelést végrehajtani, 15.000 Ft-tal számolhatnak a törzstőke emelés illetéke esetében. Ezen kívül 3.000 Ft közzétételi díjjal is kalkulálhatnak, valamint a törzstőke emelés ügyvédi munkadíja is hozzáadódik a költségekhez.

Amennyiben segíthetünk a törzstőke emelés menetében, vagy kérdése adódott a törzstőke emelés lehetőségeiről, forduljon hozzánk bizalommal!