Blog

Tevékenység végzéséhez szükséges okmányok

Közzétéve: 2021-09-29

Tevékenység végzéséhez szükséges okmányok

Új vállalkozás indításánál kötelező a végezni kívánt tevékenységek megjelölése a cégalapítás bejegyzéséhez szükséges szerződésmintában. Azonban ez nem feltétlen jogosít fel adott tevékenység végzésére, ugyanis bizonyos tevékenységekhez szükséges külön engedély, bejelentés vagy végzettség.

Saját cég alapítása esetén érdemes már előzetesen tájékozódni a tevékenység végzésének feltételeiről, azonban a cégalapításhoz, vállalkozás indításhoz még nem szükséges ezen feltételek teljeskörű teljesítése. Az engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek esetén a cégalapítás elvégezhető a szükséges iratok hiányában is, de a tevékenység megkezdéséhez már elengedhetetlenül szükségesek ezek. Ha valamely vállalkozás nem tett eleget a tevékenység végzéséhez szükséges feltételeknek, de megkezdi a tevékenységet, ellenőrzések során büntetésre számíthat, illetve a feltételeket nem teljesítő tevékenység létesítő okiratból való törlésére. Ha egyéni vállalkozó a főtevékenység feltételeinek nem tesz eleget, akkor az ellenőrzéseket követően a vállalkozást az egyéni vállalkozók nyilvántartásából is törölhetik a hatóságok.

Bejelentéshez kötött tevékenység

Vannak olyan tevékenységek, melyek végzéséhez nem szükséges engedély vagy végzettség, csupán annyi, hogy a cég székhelye szerinti területileg illetékes önkormányzat, vagy egyéb felügyeleti szerv felé bejelentsék. Általában a kereskedelmi, szolgáltató vagy termelő tevékenységek bejelentése szükséges. A bejelentéshez szükséges formanyomtatvány jellemzően megtalálható az önkormányzatok honlapján. A bejelentés illetékköteles lehet, erről érdemes tájékozódni az adott hivatalos szervnél.

Hatósági engedélyhez kötött tevékenység

Bizonyos tevékenységek, (például a hideg és meleg étel forgalmazása, kábítószer előállítására alkalmas növényekkel kapcsolatos tevékenységek) engedély birtokában végezhetőek. Az engedélyek kiadásához a törvényileg meghatározott hivatalhoz kell fordulni, mely többek között lehet a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH), vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is. Az engedély megszerzése mint említettük elegendő az új cég megalapítása után, de még a tevékenység megkezdése előtt. Az engedélyek megszerzését kötelező a cégbíróság felé jelezni, ugyanis az engedély számát és érvényességi idejét be kell jegyezni a cégjegyzékbe.

Végzettséghez kötött tevékenységek

Léteznek olyan tevékenységek, melyek végzése szakképesítéshez kötött, például ilyenek lehetnek az egészségügyi, pénzügyi területekkel és élelmiszerekkel foglalkozó tevékenységek is. A tevékenység végzéséhez tehát szükséges olyan személy a cégnél, aki rendelkezik az előírt képzettséggel. Ez megoldható úgy, ha a gazdasági társaság legalább egyik tagja vagy munkavállalója rendelkezik a kívánt végzettséggel, vagy esetleg valaki megbízási jogviszonyban tesz eleget a végzettséghez kötött feladatoknak.

Cégformához kötött tevékenységek

Ritkábban esik szó róla, de vannak olyan tevékenységek melyek végzése meghatározott cégformához kötöttek. Biztosítási, pénzintézeti, banki tevékenységek egy része csak részvénytársaságként végezhető.


A tevékenységek teljes körű listája, pontos megnevezéseik és a bejelentéshez szükséges számuk a Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében találhatóak meg. Ha szeretné leellenőrizni, hogy mely tevékenységekhez kötelező engedély, végzettség vagy bejelentés, akkor ezt az e-TUs rendszerében vagy a helyileg illetékes Magyar Kereskedelmi Iparkamaráknál tudja megtenni.