Blog

Táppénz karantén alatt

Közzétéve: 2020-11-24

Táppénz karantén alatt

Utánajártunk mikor, kinek jár táppénz a koronavírus miatt kialakult helyzetben. Különös tekintettel arra, hogy a karanténba kerülés miatti munkából való kiesés új jelenség.

A koronavírus miatt kialakult jelenlegi helyzet mindenkinek nehézséget jelent. A megszorítások mindenki életét megnehezítik, sokaknak a járvány ellenére is dolgozni kell, sokan elvesztették az állásukat, több vállalkozás pedig ideiglenesen vagy végleg be kellett, hogy zárjon, nem is beszélve az egyre több beteg és karantén alá került emberről. Ebben a helyzetben mindenkinek szüksége van segítségre, vagy az államtól, vagy a cégtől, ahol dolgozik.

A táppénz egy ilyen segítségnek tekinthető. Ez a segély lényegében biztosítást jelent, amit a biztosított akkor kap meg, ha egészségügyi okokból huzamosabb ideig nem képes dolgozni, keresőképtelenné válik. Ehhez több dolog is szükséges. Egyrészt az illetőnek biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, a társadalombiztosítási járulékot be kell fizetni utána, végül pedig a betegséget és a keresőképtelenséget orvos által kell igazolnia. De ki számít keresőképtelennek? A magyar törvények szerint azok, akik betegség miatt nem tudják munkájukat végezni; akiket hatóságilag elkülönítettek egészségügyi okokból; azok, akik 12 évesnél fiatalabb, saját háztartásban nevelt gyermeket ápolnak otthon; aki várandóssága, illetve szülése miatt nem tudja ellátni a munkáját és csecsemőgondozási díjra nem jogosult; illetve aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül. Azok, akik COVID-19 fertőzés vagy karantén miatt kerültek betegállományba 7-es kódos keresőképtelennek minősülnek, és betegszabadságra nem, hanem rögtön táppénzre jogosultak. Ebben az esetben a munkáltatót nem terheli táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség.

Táppénz azonban nem jár azoknak, akiket nem nyilvánított orvos betegnek, vagy például azoknak, akiket nem hivatalos külföldi utazás utáni karanténba helyeznek. Ez a helyzet abból a szempontból is megnehezíti a dolgunkat, hogy ez alatt a karantén alatt mivel nem vagyunk keresőképtelennek nyilvánítva, így távollétünk a munkahelytől igazolatlan, mely a biztosítási jogviszonyunk ideiglenes szüneteltetésével jár. Ezt azzal lehet megelőzni, hogy előre bejelentjük a karantént, és fizetett, vagy fizetés nélküli szabadságot veszünk ki.

Táppénz legtöbbször a keresőképtelenség időtartama alatt jár, azonban legfeljebb egy éven át vehető igénybe. Ez az időtartam függhet több tényezőtől is: ahogy azt az előbb említettük, függhet a keresőképtelenség időtartamától, függhet attól, hogy saját vagy ápolt gyermekünk betegsége miatt vagyunk otthon, vagy éppen attól, hogy előzőleg részesültünk-e már táppénzben.

A táppénz összege is hasonlóan összetett, több dologtól is függ: a táppénz alapját képező jövedelem összege; az irányadó időszak, vagyis a táppénz megállapításánál figyelembe vett maximális időtartam; az ezen belüli számítási időszak, mely az irányadó időszaknak a jövedelemmel ellátott része; vagy a táppénz százalékos mértéke. A koronavírus-járvány ideje alatta táppénz mértéke 50% akkor, ha fekvőbetegek vagyunk, vagy ha nem kórházi ellátásban részesülünk úgy, hogy a biztosításban nem töltöttünk előtte legalább 730 napot. Ellenkező esetben, tehát 730-nál több biztosított nappal ez a mérték 60%-ra nő. Ha a vírust esetleg munkavégzés közben kapjuk el, akkor a táppénz baleseti táppénznek minősül, így mértéke egyenesen 100%-ra ugrik.

Munkavállalás esetén táppénz kérelmünket a munkáltatónkhoz kell benyújtani. A táppénz kérelmet a munkáltató küldi el az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), vagy ha TB kifizető hely, akkor helyben intézi. Azonban ha egyéni vállalkozók vagy önfoglalkoztatók vagyunk, akkor a kérelmet az illetékes megyei kormányhivatalhoz kell beadnunk.

A jelenlegi helyzet előre láthatóan még nagyon sokáig mindenki életét meg fogja nehezíteni. A táppénz csak egy a különböző segítségek és segélyek közül, melyeket ilyenkor igénybe érdemes venni.


Forrás: nnk.gov.hu, egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu, ado.hu, menedzserpraxis.hu