Blog

Támogatja a háborútól szenvedő kkv-kat a magyar kormány

Közzétéve: 2022-07-26

Támogatja a háborútól szenvedő kkv-kat a magyar kormány

Az Európai Bizottság elfogadta azt a 90 milliárd forintos, azaz 226 millió euró keretösszegű válságprogramot. A magyar kormány célja az, hogy a kis- és középvállalkozások életben maradását támogassa az Ukrajna orosz inváziója miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben elsősorban a likviditási hiány kipótlásával.

A támogatási intézkedést megelőző válságkeretet 2022. március 23-án fogadta el az Európai Bizottság, annak érdekében, hogy a tagállamok azonos szabályok szerint járjanak el a gazdasági zavar kezelésében. A szabályok részben azt korlátozzák mire és milyen mértékben lehet támogatást adni, részben pedig azt jelölték ki, hogy az orosz fennhatóság ellenőrzés alá tartozó területek ne részesülhessenek a kedvezményben. A Bizottság három féle támogatást fogalmazott meg: korlátozott összegű támogatást, melyben 35 ezer euró és 400 ezer euró közötti támogatást igényelhetnek a vállalkozások ágazattól függően. A második csoport a hiteltámogatásoké, ez is olyan állami kezességvállalás, mely a vállalkozások likviditási problémáit csökkenti. Az utolsó csoport pedig a megugró energiaárak kompenzálására lett megfogalmazva. Az utóbbi támogatási mód elsősorban azokat a vállalkozásokat támogatná, melyekben különös szükség van valamilyen energiaforrásra, viszont ezen támogatás esetén apróbb kitételeknek is meg kell felelnie a vállalkozásnak, így a kedvezményezettenkénti támogatás végső összege nem lehet több az elszámolható költség 30%-ánál, illetve az egyszeri kifizetés nem lehet több, mint 2 millió euró. A támogatási programtípusok mellett két biztosítékot tartalmaz a válságkeret: az arányos módszertan elvét, illetve további támogathatósági feltételeket szab meg azáltal, hogy pontos definíciót ad például az energia igényes vállalkozásokra.

A magyar kormány támogatási programja az előbb említett típusok közül a második csoportba tartozik, azaz a kialakult geopolitikai viszály által okozott gazdasági zavart negatívan megélő vállalkozásokat új hitelre adott garanciák formájában segíti. A válságkezelő program felelőse az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány. A támogatásokat legkésőbb december 31-ig nyújtják, ágazatokon átívelően így a mezőgazdasági, élelmiszeripari és biogazdasági értékláncban működő kis- és középvállalkozások az elsődleges kedvezményezettjei az intézkedésnek. A hitelintézeteket és a pénzügyi intézményeket pedig kizárták a lehetséges kedvezményezett felhasználók listájáról.

A támogatásban részesülő vállalkozások a hitel legfeljebb 90 százalékát kitevő kölcsönre jogosultak, melyekért az állam vállal kezességet. Ehhez azonban fontos kitétel az is, hogy a hitel futamideje maximum hat évre szóljon, illetve figyelni kell az átmeneti válságkeretben meghatározott minimális kezességvállalási szintet, amit nem haladhat meg a kijelölt díj. Többek között, ezen feltételek kiszabása miatt engedélyezte a Bizottság a magyar kormánynak a likviditási támogatást, azaz a korábban említett szabályokkal összhangban van, a tagállamban bekövetkezett gazdasági zavarral arányos és megfelelő kompenzációs lehetőséget nyújt különböző ágazatok vállalkozásai számára.

Végül, a kkv-k érdekét védi az a biztosíték is, mely szerint a pénzügyi közvetítőnek a lehető legnagyobb mértékben kell továbbadnia a támogatás előnyeit, legyen az a felsorolt ágazatok bármelyikében működő vállalkozás. A felmerülő veszteségeket az állam és a hitelintézetek arányosan elosztva fogják viselni.


Forrás: piacesprofit.hu, ec.europa.eu, hvg.hu