Blog

Székhelyszolgáltatás bejelentése

Közzétéve: 2020-08-24

Székhelyszolgáltatás bejelentése és cég székhely változás bejelentése kötelező

Cégügyek intézésénél hozzászokhattunk, hogy szinte bárminek a megváltoztatásával bejelentési kötelezettségünk keletkezik valamely hivatal vagy hatóság felé. Nincs ez másképpen a cég székhely változás és a székhelyszolgáltatás bejelentésével sem.

A székhely címének feltüntetése kötelező cégalapítás során. Az egyszerűsített cégbejegyzési eljáráshoz használt szerződés minta és a létesítő okirat kitöltésekor is kötelező megadni a székhely címét. Székhelyszolgáltatás igénybevételéről szükséges külön is nyilatkozni, nem elég csak a címet megjelölni.

A székhelyszolgáltatás bejelentését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé kell megtenni. A bejelentési kötelezettség kiterjed a székhelyszolgáltató nevére, székhelyére, adószámára és a székhelyszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony létrejöttének időpontjára. Figyelembe véve, hogy székhelyszolgáltatás szerződés egyetlen kivétellel csak határozatlan időre köthető, ezért az esetek nagy részében a jogviszony megszűnésének időpontját nem kell előzetesen bejelenteni. Csak abba az esetben kell bejelenteni a megszűnés időpontját, ha határozott időre kötöttük a szerződést, tehát ha maga a cég is határozott időre jött létre. A NAV felé való bejelentést a ’T101E, ’T201T számú űrlapok kitöltésével és beküldésével lehet megtenni. Míg az egyéni vállalkozóknak az indítással egy időben kell ezt megtenniük, addig a gazdasági társaságoknak a cégbíróságra való bejelentkezéstől számítva 15 napjuk van ennek elvégzésére.

A cég székhelyének változása mindenképpen bejelentés köteles. Mivel a cég székhelyét tartalmaznia kell a létesítő okiratnak, ezért a cég székhely változás bejelentése kötelező a cégbíróság felé, változásbejegyzési eljárás keretein belül. Változásbejegyzési illeték befizetése után lehet beadni a papírokat, mely egyszerűsített eljárásban korlátolt felelősségű társaság (Kft.) és betéti társaság (Bt.) esetén 15.000 Ft, plusz 5.000 Ft. közzétételi díj. Hagyományos eljárásban Bt. 20.000 Ft, Kft. pedig 40.000 Ft, a közzétételi díj pedig itt sem megspórolható.

Az adott cím székhelyként való jogos megjelölését bizonyítani kell, akkor is ha magunk teszünk eleget a székhellyel összefüggő feladatoknak, és akkor is ha székhelyszolgáltatón keresztül. Az igazoláshoz, ha saját ingatlant jelöltünk meg székhelyként tulajdoni lapra, ha pedig nem a miénk vagy nem csak a miénk az ingatlan, akkor hozzájárulási nyilatkozatra van szükség. Ha a LOGOSZ Cégcsoportnál vesz igénybe székhelyszolgáltatást, akkor a szerződéskötéskor ezeket a papírokat rendelkezésre bocsátják, így nem szükséges Önnek ezeket külön beszereznie.

Fontos, hogy a székhelyszolgáltatás rendeleteknek tökéletesen megfelelő szolgáltatót válasszon. Ha a szolgáltató nem tesz eleget a székhelyszolgáltatás szabályainak, akkor a nála bejelentett székhelyeket sem fogadhatják el a hatóságok és ennek kellemetlen következményei az Ön vállalkozását is elérhetik. A LOGOSZ mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy figyelemmel kövesse a székhelyszolgáltatókat érintő törvényi szabályozásokat. Forduljon bizalommal munkatársainkhoz, akik országszerte immár 20 irodában állnak rendelkezésére!