Blog

Székhely, telephely, fióktelep és egyéb fontos fogalmak

Közzétéve: 2021-10-07

Székhely, telephely, fióktelep és egyéb fontos fogalmak

Munkánk során többször is tapasztaltuk már, hogy a hasonló megnevezés miatt gyakran gondot okoz a fióktelep, a telephely, a központi ügyintézés helye, az iratőrzés helye és a székhely közötti különbségtétel. Most ezeket a fogalmakat szeretnénk tisztázni, hogy egyértelműen lássa, mire kell figyelmet fordítania a cégével kapcsolatos ügyintézés során.

Székhely

Talán a legegyértelműbb, hogy létre kell hozni a cég székhelyét. De mi minősül pontosan székhelynek? A székhely a vállalkozás hivatalos levelezési címe, ide érkezik, itt tárolandó és kezelendő minden hivatalos irat. A legtöbb esetben a székhelyen működik a cég bejegyzett irodája. Előfordulhat azonban, hogy nem a székhelyen történik a központi ügyintézés. Ebben az esetben ezt mindenképpen jelölni kell a létesítő okiratban és a cégjegyzékben.

Ha a saját tulajdonában lévő ingatlant nevezi ki székhelynek, akkor egyszerű dolga van. Ha bérli az ingatlant, akkor viszont lényeges, hogy a bérleti szerződésbe rögzítsék, hogy a tulajdonos lehetőséget biztosít a székhelyként való használatra, illetve a későbbiekben szükség lesz a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatára is.

Lényeges, hogy a törvényi szabályozás alapján a cég székhelyét minden esetben táblával szükséges megjelölni, oly módon, hogy az közterületről jól látható legyen. Ha lakóházban működtet székhelyet, akkor pedig a postaládán kell feltüntetni a megnevezést. Ha ezt nem teszi meg, a NAV a cég adószámát is törölheti.

Dönthet úgy is, hogy székhelyszolgáltatást vesz igénybe. A székhelyszolgáltatás lényege, hogy nem a saját, illetve a bérelt ingatlanába érkeznek a vállalkozásához kapcsolódó hivatalos iratok, hanem a székhelyszolgáltató veszi át ezeket. A szolgáltató tehát munkaidőben gondoskodik az iratok érkeztetésről, megőrzésről és elérhetőségéről.

Telephely

A telephelyen történik a vállalkozás fő tevékenységének végzése. Az is előfordulhat, hogy egy cég székhelye mellett több különböző telephelyen végzi a tevékenységét, de egy településen belül. Fontos, hogy ha raktárhelyiségben őrzi a jogszabályi előírásoknak megfelelően a vállalkozás iratait, akkor valószínűleg a raktárhelyiség is telephelynek minősül.

Fióktelep

A fióktelep a cég olyan telephelye, amely a cég székhelyétől különböző településen található. Cégeljárás szempontjából székhelynek minősül a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe.

Központi ügyintézés helye

A központi ügyintézés helyén történik meg ténylegesen a cég irányítása és az ügyvezetése. Például, ha székhelyszolgáltatást vesz igénybe, azaz a cég székhelyén csak a küldemények átvétele történik, akkor a központi ügyintézés helye az lesz, ahol az irányítás folyik. Ha a székhelytől eltérő helyszínt szeretne a központi ügyintézés helyének megjelölni, akkor ezt mindenképpen fel kell tüntetni a létesítő okiratban és a cégjegyzékben.

Iratőrzés helye

Az iratőrzés helye lehet bármelyik a fentiek közül, azaz akár a székhely, telephely, fióktelep és a központi ügyintézés helye is lehet egyúttal az iratőrzés helye. Az iratőrzés helye az a hely, ahol minden olyan iratot, nyilvántartást és mérleget tárolnak, amelyek az adózás szempontjából lényegesek. Az iratőrzés helyétől eltérő helyen legfeljebb 3 napig tartózkodhatnak a dokumentumok. Az iratőrzés helyét kötelező bejelenteni az adóhatóságnak.


Kérdése adódott a fenti fogalmakkal kapcsolatban? Székhelyszolgáltatásra lenne szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal, a LOGOSZ Cégcsoport szakértő kollégái állnak rendelkezésére!