Blog

Módosulnak a távmunkavégzés szabályai

Közzétéve: 2022-03-09

Módosulnak a távmunkavégzés szabályai

A távmunkavégzés szabályai módosulnak idén. A törvényváltoztatások várhatóan 2022. június 1-én lépnek életbe, amikor a koronavírus terjedése miatt kihirdetett veszélyhelyzet véget ér. A távmunka már nem csak számítástechnikai eszközzel végzett munkára vonatkozik majd.

Módosulnak tehát a távmunkavégzésre vonatkozó szabályok, melyek a munkatörvénykönyvről szóló 2012. évi I. törvényben és a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvényben vannak megfogalmazva. Már nem elegendő csupán a távmunkavégzés tényét rögzíteni a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodásban, hanem rögzíteni kell minden, az új szabályozástól eltérő feltételt. Ennek hiányban a törvénymódosításban foglaltak lesznek kötelező érvényűek.

Távmunkavégzésnek minősül júniustól az otthoni és a hibrid munkavégzés is. Ezen kívül nem csak a számítástechnikai eszközzel dolgozó személyekre vonatkoznak a távmunkavégzés új szabályai, hanem akár más eszközökkel telephelyen kívül dolgozó személyekre is. Távmunkavégzés esetében a munkavállaló az irodában, vagy a vállalkozás telephelyén a munkaidő harmadában végez csak munkát. A munkáltató hatáskörébe tartozik az elvégzendő feladatok kijelölése, a munkaidő beosztása azonban a törvénymódosítás értelmében a munkavállaló feladata. A távmunkavégzés elején a munkaadó köteles megbizonyosodni, hogy a munkaeszköz biztonságos és az egészséget nem veszélyezteti, ezen túl azonban a foglalkoztatott felelőssége ezen állapot fenntartása.

Nem számítástechnikai eszközzel való távmunkavégzés esetén a munkavállaló és a munkáltató írásban rögzíti a munkavégzés helyét. Ebben az esetben a munkavégzés helyét nem a foglalkoztatott választja, hanem a munkaadó határozza meg, mégpedig olyan helyen, melyet előzetesen munkavédelmi szempontból megvizsgált és biztonságosnak minősített. Számítástechnikai eszközzel végzett távmunka esetén a foglalkoztató írásban köteles tájékoztatni a foglalkoztatottat a biztonságos munkakörnyezet jellemzőiről, mely szempontok figyelembe vételével a munkavállaló szabadon megválaszthatja a munkavégzés helyét. A munkaadó ebben az esetben távolról, számítástechnikai eszköz használatával ellenőrizheti a munkavédelmi szabályok betartását.

Az új szabályozással érdemes előre megismerkedni, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló tisztában legyen azzal, hogy mit vállalnak, ha távmunkavégzésben állapodnak meg.


Forrás: ado.hu, menedzserpraxis.hu, forbes.hu, pwc.hu