Blog

Mit jelent a cégalapítás könyvelése?

Közzétéve: 2021-08-11

Mit jelent a cégalapítás könyvelése?

Ritkán esik szó róla, de cégalapításnál is vannak könyvelési feladatok. Nem kötelező, de nagyon ajánlott a cégalapítást könyvelési szolgáltatás igénybevételével elvégezni. Miben segíthet egy könyvelő a cégalapítás során? Mit kell tőle megkérdezni?

Fontos megkülönböztetni az adótanácsadás és a könyvelés szolgáltatásokat. Az adótanácsadó széleskörű elméleti tudásával segít a vállalkozás számára a legkedvezőbb adózási módok és cégforma kiválasztásában, hogy a törvény adta kereteken belül a lehető legkevesebb adót fizesse. A könyvelő inkább gyakorlati, adminisztratív feladatok elvégzésében tud segítséget nyújtani. Cégalapítás előtt érdemes inkább adótanácsadóval konzultálni, de az általa javasoltak elvégzésében a könyvelő tud konkrét segítséget nyújtani. Cégalapítás könyvelés feladatokat is jelent tehát!

Új cég alapítása előtt érdemes adótanácsadóval és könyvelővel átbeszélni a cégalapítási szerződésmintában szereplő kérdéseket, melyek a cégforma és adózási mód választása mellett, a törzstőke rendelkezésre bocsátásának szabályait és a vezető tisztségviselő jogviszonyát is magában foglalja. A törzstőke befizetést azért érdemes áttekinteni, mert eltérő időpontokban (akár a cégalapítás után is), eltérő módon (pénz vagy apport) lehet rendelkezésre bocsátani, és eltérő mértékű lehet a végösszeg. A vezető tisztségviselő megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el a feladatait, azonban különböző jogviszonyok esetén eltérő adó- és járulékfizetési kötelezettségek keletkeznek, melyekkel érdemes előre tisztában lenni. A fizetendő összegek között még abban az esetben is nagy különbségek lehetnek, ha a cég éppen nem végez gazdasági tevékenységet, tehát alvó cég.

Saját vállalkozás beindítása esetén a cégbejegyzési kérelem leadása után kezdődnek a konkrétabb, adminisztratív jellegű könyvelési feladatok. A cég nyilvántartásba vétele után számos hivatalba szükséges bejelentkezni, mely bejelentéseket a cég által megbízott könyvelő is megteheti. Az elmúlt években a társas vállalkozások és hivatalok közötti kapcsolattartás fő platformja a Cégkapu lett. Cégkapu létrehozása tehát kötelező, és csak Ügyfélkapun keresztül lehetséges. A Cégkapuhoz hozzárendelhetőek személyes Ügyfélkapuk aszerint, hogy melyik személy járhat el a cég ügyeiben, így tehát akár a könyvelő is megjelölhető. Kezdő vállalkozás indítása esetén 5 nap áll rendelkezésre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál való bejelentkezésre és a tagsági díj befizetésére. Új cég alapítása után szükséges bejelentkezni még a székhely szerint illetékes helyi önkormányzatnál. A székhelycím bejelentése megtörténik a létesítő okirattal, azonban székhelyszolgáltatás bejelentése külön is szükséges. Ha a vállalkozás székhelyszolgáltatást vesz igénybe arról bejelentést kell tenni a ’T101E, ’T201T formanyomtatványok kitöltésével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. A kezdő vállalkozásnak még eleget kell tennie a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Elektronikus Adatszolgáltatásának. Ha a cégalapítást könyvelés szolgáltatás igénybevételével végzi, akkor a könyvelő segítségére tud lenni a bejelentések megtételében.

Új cég alapítása esetén kötelező vállalkozói folyószámla nyitása. A LOGOSZ ügyfelei kedvezményes feltételek mellett nyithatnak vállalkozói számlát a K&H Bank fiókjaiban. A tevékenység megkezdéséhez szükség lehet még online pénztárgépre, melyet a könyvelő tud igényelni az induló vállalkozásnak és egy online számlázóprogramra. Az online számlázóprogram használata nem elengedhetetlenül szükséges, de nagyban megkönnyíti a vállalkozás dolgát. Az utóbbi években jelentősen kibővült azon számlák köre, melyekről kötelező adatszolgáltatást végezni, és online program hiányában ezekről egyesével, manuálisan kell elvégezni az adatszolgáltatást. A megfelelő, megbízható és aktuális szabályozásoknak eleget tevő számlázóprogram kiválasztásában segítségére lehet egy megbízható könyvelő.

Ha cégalapítás előtt áll forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Irodáinkban ingyenes célalapítás tanácsadás keretein belül választ kaphat cégalapítást érintő kérdéseire és kedvező áron alapíthat céget székhelyszolgáltatás igénybe vételével. Partnercégünk, a Kontír Professional Kft. könyvelői pedig megbízható segítséget nyújtanak a cégalapítás könyvelési és bérszámfejtési feladatainak elvégzésében.