Blog

Mire figyeljen, amikor székhelyszolgáltatót választ?

Közzétéve: 2022-05-04

Mire figyeljen, amikor székhelyszolgáltatót választ?

Székhelyszolgáltatást szeretne igénybe venni, de nem tudja kit válasszon? A választás előtt érdemes mérlegelni több szempontot: a szolgáltató a székhelyszolgáltatás szabályainak megfelel-e, a székhelyszolgáltatás Budapesten vagy vidéken elérhető-e, cégalapítás székhelyszolgáltatással együtt végezhető-e. Ezen kívül természetesen fontos szempont a székhelyszolgáltatás ára is. Cikkünk segít eligazodni mire kell figyelni.

Mi is pontosan a székhelyszolgáltatás? A székhelyszolgáltató üzletszerű gazdasági tevékenységként az adózó megbízásából gondoskodik annak üzleti és hivatalos iratainak munkaidőben történő átvételéről, érkeztetéséről, megőrzéséről, rendelkezésre tartásáról. A székhelyszolgáltató megbízás keretében teljesíti a jogszabályokba foglalt, székhellyel kapcsolatos kötelezettségeket, ellenőrzés során képviseli partnereit. Érdemes körültekintően székhelyszolgáltatót választani, ugyanis a vállalkozás hatékonyságát is lehet általuk növelni.

Kiknek lehet hasznos székhelyszolgáltatást igénybe venni? Minden vállalkozásnak kötelező egy székhelyet bejegyeztetni. Abban az esetben, ha a cégnek nincsen saját irodája vagy ingatlana, amibe székhelyét bejegyezhetné, vagy nem szeretné maga elvégezni a székhellyel kapcsolatos teendőket, akkor érdemes lehet székhelyszolgáltatót felkeresnie. Opció természetesen az is, hogy a cégvezető saját otthonát jegyezteti be, ez viszont több szempontból is kényelmetlen lehet, például a NAV munkatársai így egy esetleges ellenőrzés alkalmával az otthonába állítanak be.

Érdemes tisztában lenni a székhelyszolgáltatás szabályaival, a hatályos székhelyszolgáltatás rendelettel, hogy ezek alapján ki tudja választani a székhelyszolgáltatók közül a megbízhatókat. A székhelyszolgáltatói rendelet 2017. júliusában lépett hatályba, majd 2020. elejétől újabb előírásokkal egészült ki. A rendelet az alábbiakat tartalmazza:

  • A székhelyszolgáltató és partnere köteles írásban foglalt szerződést kötni a megállapodásukról.
  • A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a megbízó mely iratait kívánja a székhelyszolgáltatónál tartani. Ezek között a cégiratoknak, hatósági engedélyeknek, az adóhatósághoz való adat bejelentési kötelezettségekkel összefüggő iratoknak, illetve a számviteli törvény szerinti beszámolónak szerepelnie kell. A postai úton érkezett iratokról a székhelyszolgáltatónak 1 napon belül értesítést kell küldenie partnerének.
  • A székhelyszolgáltatók kötelesek átvilágítani ügyfeleiket, továbbá ügyfeleik személyazonosságát kötelesek ismerni. Ezekkel az átvizsgálásokkal a pénzmosás, illetve a terrorizmus finanszírozását előzhetik meg.
  • A székhelyszolgáltatónak partnereiről kockázatelemzést, valamint belső kockázatértékelést kell végeznie. Magas kockázatú ügyfeleknél szükséges szigorúbb ügyfél-átvilágítást végezni.
  • A székhelyszolgáltató köteles folyamatosan figyelemmel kísérni az üzleti kapcsolatot, illetve, ha pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására utaló tényezőt talál, jelenteni a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda felé.
  • A székhelyszolgáltató a partneri viszony megszűnése után 8 évig köteles megőrizni az ügyfélről gyűjtött adatokat, majd utána köteles azokat megsemmisíteni.

Mindenképp érdemes olyan székhelyszolgáltatót választani, aki a fent említett szabályoknak megfelelően működik.

Amennyiben cégalapítást székhelyszolgáltatással együtt venne igénybe, arra is van lehetősége! A LOGOSZ Cégcsoportnál elérhetőek kedvezményes csomagok, amikbe a cégalapítás és a székhelyszolgáltatás együttesen vehető igénybe, akár féléves, éves vagy több éves időtartamokra is. Érdemes mérlegelni a székhelyszolgáltatók által kínált árat, ugyanis lehet székhelyszolgáltatást olcsón is igénybe venni, viszont mindenképp szükséges az utánajárás, mert a legolcsóbb székhelyszolgáltatás minősége eltérhet az elvárttól. Jó áron is lehet találni megfelelő szolgáltatót, ami vállalkozása életét megkönnyíti, illetve hatékonyságát növelik.

A Logosz Cégcsoport megbízható székhelyszolgáltatását vidéken és Budapesten is igénybe veheti, országosan 21 irodában. A LOGOSZ irodáiban eleget tesznek a hatályos székhelyszolgáltatás rendeletben foglaltaknak, továbbá extra szolgáltatásokat is kínálnak partnereiknek!