Blog

Milyen munkával összefüggő egészségügyi problémák fenyegetnek?

Közzétéve: 2022-08-12

Milyen munkával összefüggő egészségügyi problémák fenyegetnek?

Számtalan megbetegedés köthető a munkához, legyen szó fejfájásról, migrénről, esetleg mentális betegségről vagy izomrendszeri bántalmakról. Az Eurostat legújabb felméréséből kiderül, melyek azok a betegségek, amik a legjellemzőbbek a magyarok körében, illetve az Európai Unióban. Több odafigyeléssel ezeken a problémákon rendszerint lehet segíteni!

Vannak betegségek, amik bizonyos munkaköröknél lényegesen gyakrabban jelentkeznek, mint általában. Azoknál, akik ülő munkát végeznek a derékfájás, hátfájás gyakori panasz. Ezeket a váz és izomrendszeri megbetegedések közé sorolhatjuk, amik a betegségről beszámolók 60,4%-át érinti Magyarországon. Az uniós átlag is hasonló a maga 60,1%-ával. A váz- és izomrendszeri megbetegedésekhez sorolhatjuk a hát- és derékfájáson túl a vállizom, karizom, és a kéz megbetegedéseit is, az ínhüvelygyulladást, (ami szintén gyakori legjellemzőbb azok körében, akik ugyanazt a monoton munkát végzik a kézfejükkel, pl.: gépelés), illetve az egyéb csontrendszert és az izmok idegeit érintő problémákat. Mit is lehet tenni, amennyiben ezek egyike jelentkezik? Semmiképp nem szabad ezeket a betegségeket félvállról venni, hiszen amennyiben nincs időben kezelve a probléma, akár műtéti beavatkozást is igényelhet. Érdemes masszőrt, gyógytornászt felkeresni, aki segít az adott megbetegedés orvosolásában, akár otthon elvégezhető gyakorlatokat is tud ajánlani.

A második leggyakoribb csoportba tartozó, munkahellyel kapcsolatos betegségek a magyarok körében a szív- és érrendszeri megbetegedések. Általánosságban elmondható, hogy ezek a betegségek a túlsúllyal, az egészségtelen életmóddal és a túlzott stresszel hozhatók összefüggésbe. Érdekes adat, hogy míg Magyarországon a betegségekről beszámolók 12,3%-a szenved szív- és érrendszerszeri megbetegedéstől, addig az Európai Unióban csak 3,3%-os ez az arány. Egy stresszes munkakörnyezet könnyen vezethet ezekhez a problémákhoz, így amennyiben munkahelyén folyamatos stressznek van kitéve, úgy érdemes lehet először ennek a gyökerét megtalálni és megszüntetni. Amennyiben nem szűnik meg, úgy a váltáson is szerencsés lehet gondolkozni, hiszen komoly gondokhoz vezethet ez hosszútávon. Szintén a stresszhez köthetők bizonyos mentális betegségek, viszont pozitívum, hogy a magyar átlag ebben elmarad az uniós átlagtól. Míg azon magyar dolgozók közül, akik betegségről számoltak be a munkájukkal kapcsolatban, csupán 9,3%-uk érintett a mentális betegségekben, addig az Európai Unióban 18,6% ez a szám.

A felsorolt betegségeken kívül az alábbi problémákkal küzdenek a dolgozók: légzőszervi betegségek (magyar arány: 6%, uniós arány: 3%), emésztőrendszeri betegségek (magyar arány: 3,3%, uniós arány: 1,5%), fertőző betegségek (magyar arány: 2,1%, uniós arány: 1,4%), fejfájás, migrén (magyar arány: 1,9%, uniós arány: 6,7%), egyéb betegségek (magyar arány: 4,7%, uniós arány: 5,4%).

Összefoglalva a munka során számtalan betegséget tapasztalhatnak magukon a dolgozók, amiknek fontos a gyökerét megkeresni, majd szükség esetén változtatni, váltani. Az egészséges munkakörnyezet megteremtése fontos, hiszen hosszútávon ez garantálja a dolgozók jólétét és a hatékony munkát.


Forrás:penzcentrum.hu