Blog

Mikor érdemes munkahelyet váltani, mikor szerencsésebb maradni?

Közzétéve: 2022-03-17

Mikor érdemes munkahelyet váltani, mikor szerencsésebb maradni?

A munkahelyváltás mindenki életében eljöhet, viszont érdemes alaposan átgondolni a végleges döntést. Mi vezethet a váltáshoz, illetve mikor érdemes tényleg új állást keresni? Van-e megoldás az esetleges munkahelyi problémákra? Felmérések szerint a legfőbb okok között szerepel a munkahelyi stressz, az alacsony fizetés, illetve a személyes fejlődés hiánya.

A döntést továbbá befolyásolhatja a magánélet, a piac alakulása, a munkahelyi kapcsolatok, a munkakörnyezet. Meddig érdemes maradni a jelenlegi munkahelyen és mikor érdemes váltani? A végleges döntés előtt érdemes mérlegelnie az alábbi kérdéseket!


Miből adódik a munkahelyi stressz?

A munkahelyi stressz az emberek nagy részét érinti munkájuk során akár többször is. Érdemes mérlegelni, hogy miből adódik ez a stressz, illetve, hogy időszakos, avagy egy állandósult érzésről van-e szó. Amennyiben időszakos, például egy fontos megrendelés vagy egy szoros határidő miatt alakult ki, célszerű átgondolni, hogy miután vége az adott szakasznak, a stressz is megszűnik-e? Abban az esetben, ha a munkahelyi stressz egy állandó állapot, javasolt lehet erről beszélni kollégáival, munkaadójával. A megfelelő kommunikáció elindíthat olyan pozitív folyamatokat, amivel csökkenteni lehet az állandósult szorongást. Előfordulhat, hogy a stressz ezután sem szűnik meg, ekkor érdemes a váltáson komolyan elgondolkozni.



Van más érv is a munkahelyváltás mellett az anyagi juttatáson túl?

A kapott fizetés az egyik legmeghatározóbb tényező egy munkahelyen, viszont, amennyiben csak a jövedelmével elégedetlen, érdemes a mérleg két nyelvére felsorakoztatni az érveket. A jó munkahelyi környezet, a munkahelyi kapcsolatok, illetve az előléptetési lehetőség mind-mind olyan indokok lehetnek, amiért érdemes egy adott munkahelyen maradni. A fizetésemelés lehetőségét célszerű munkáltatójával megbeszélni. Amennyiben ez nem lehetséges és mindenképpen az anyagiak szerint döntene, a váltás előtt ajánlott felmérni a piac adta lehetőségeket, van-e olyan hely, ahol várakozásai beteljesülhetnek.



A jelenlegi munkahely ad lehetőséget szakmai fejlődésre, előléptetésre?

A munkahelyen fontos szempont lehet a folyamatos szakmai fejlődés, illetve az előléptetés lehetősége is. Amennyiben azt érzi, jelenleg erre nincsenek lehetőségei, érdemes elsősorban felettesével beszélni, hiszen lehet, hogy a közeljövőben ő is tervezte továbbképzését vagy előléptetését, esetleg nem jól mérte fel igényeit, de miután ez tisztázódott új kapuk nyílhatnak meg. A megfelelő kommunikáció itt is kulcs lehet a probléma megoldásához. Természetesen, ha továbbra sem tudnak fejlődési lehetőséget biztosítani, javasolt lehet komolyan gondolkozni a váltáson.

Az aprónak tűnő tényezőket is célszerű a váltás gondolatakor számításba venni. Ilyen például a magánélet kérdése. Szerencsés lehet akkor munkahelyet váltani, mikor a magánéletére stabilitás jellemző, ugyanis ez egy hosszú és olykor stresszes folyamat, amit tovább nehezíthet, ha a magánéletben is épp nagy változásokat tervez (például költözés, gyermekvállalás). A piac helyzetét is ajánlott felmérni, mi jellemző az adott szektorra, mennyire telített a piac, milyen lehetőségeket kínál a munkakeresőknek?


Mennyire stabil a helyzete az adott szektornak, főleg a jelenlegi világgazdasági helyzetben?

Munkahelyváltásnál mindenképp számításba kell venni, hogy egy új munkahely keresése nem egyszerű feladat, rengeteg idővel és energiával járhat. Természetesen az az ideális helyzet, ha a régi munkahelyet hátrahagyva egyből kezdhet az új helyén, azonban számításba kell venni azt a lehetőséget is, ha azonnal nem találna új helyet, hiszen az álláskeresés, állásinterjúkra járás nem mindig összeegyeztethető a munkába járással. Időt kell hagyni neki, hogy megtalálja a számára ideális munkahelyet.


Forrás: hvg.hu, randstad.hu, profession.hu