Blog

Miért éri meg egyéni cég alapítása?

Közzétéve: 2020-09-18

Egyéni cég alapítása és működtetése kedvező feltételek mellett lehetséges

Egyéni cég alapítása nagyon kedvező, mert nincsen meghatározva a kötelezően befizetendő jegyzett tőke minimum összege, és szabadon lehet választani korlátolt felelősség és korlátlan felelősség vállalása között.

A jegyzett tőke értékét tekintve fontos megemlíteni, hogy habár nincsen minimális összeg törvényileg meghatározva, azért bizonyos feltételekre figyelni kell. Ha a jegyzett tőke 200.000 Ft. alatt van, akkor kizárólag pénzbeli vagyoni hozzájárulással lehet teljesíteni. Ezen felüli összeg esetében már apport, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás is választható. Bármilyen formában bocsátjuk rendelkezésre a jegyzett tőkét, a teljes összeget szükséges a bejegyzés előtt befizetni!

A korlátolt felelősségű egyéni cég (Kfc.) csupán a jegyzett tőke összegéig felel a társaság kötelezettségeiért. Korlátlan felelősségű egyéni cég (Ec.) tulajdonosa pedig teljes vagyonával felel a cég tartozásaiért, kötelezettségekért. Ec.-t nem alapíthat olyan személy, aki már más gazdasági társaságban korlátlan felelősségű tag.

Egyéni cég alapítása csak úgy lehetséges, ha a természetes személy már egyéni vállalkozást indított. Legkorábban az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásának másnapján lehet elindítani egyéni cég alapítását. Ha az egyéni vállalkozó éppen szünetelteti a tevékenységét, akkor nem kezdheti el az egyéni cég alapítás folyamatát, kizárólag aktív állapotban. Mint más gazdasági társaságok alapításánál itt is szükséges létesítő okirat kiállítása. A létesítő okirat tartalmazza a választani kívánt cégnevet, tulajdonos adatait, székhely címe, végezni kívánt tevékenység, jegyzett tőke összege, osztalékelőleg fizetés szabályai, illetve az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő számot.

Az egyéni cég bejegyzésével megszűnik az egyéni vállalkozói státusz. Az egyéni cég nem tekinthető az egyéni vállalkozás jogutódjának, így az nem felel az egyéni vállalkozóként folytatott tevékenység nyomán keletkezett kötelezettségekért. Az egyéni cég saját adószámmal rendelkezik és nyilvántartásba vétel után jogképessé válik, tehát saját neve alatt köthet szerződést, kötelezettségeket vállalhat, pert indíthat, perelhetővé válik, és saját vagyonnal rendelkezhet.

Ha az alapító tag egyéni vállalkozóként folytatott előtte tevékenységet, akkor tételes kimutatást, leltárt kell készítenie az immateriális jószágokról, tárgyi eszközök nettó értékéről illetve a követelésekről. Az egyéni vállalkozói státusz megszűnését követően 30 nap áll rendelkezésre az iparűzési adó- és áfa bevallás leadására.

Egyéni cég bejegyzése után kötelező céges bakszámla nyitása. Egyéni vállalkozóként való tevékenység végzéshez ez még nem létszükséglet, hiszen a személyes bankszámlán keresztül is intézhetőek a vállalkozás pénzügyei.