Blog

Miért érdemes székhelyszolgáltatást könyveléssel igénybe venni?

Közzétéve: 2021-11-09

Miért érdemes székhelyszolgáltatást könyveléssel igénybe venni?

Sokan tisztában vannak vele, hogy egy vállalkozás működtetéséhez szükség van a könyvelői feladatokat ellátó szakemberre. Azonban az már kevésbé magától értetődő, hogy a könyvelő a székhelyszolgáltatás igénybevételekor is számos kérdésben segítséget adhat. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen előnyökkel jár, ha már a székhelyszolgáltatással könyvelői szolgáltatást is egy időben alkalmaz vállalkozás indításakor.

Az első és egyben legfontosabb dolog, hogy a könyvelő az adminisztratív feladatok ellátásán túl segítheti a vállalkozást a fontos döntések meghozatalában. Ezen körültekintően meghozott döntések által pedig a vállalkozás a későbbiekben anyagi szempontból kedvezőbb helyzetbe kerülhet.

Az egyik ilyen kiemelten fontos döntési szituáció a székhelyszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos, ugyanis a jól megválasztott székhellyel jelentős összegeket spórolhat a vállalkozása. A székhely választás a vállalkozás indítás első lépései közé tartozik, mivel ezt az információt már a létesítő okiratban is fel kell tüntetni. A székhely megválasztása azért is fontos feladat, mert a vállalkozás a székhelye alapján köteles az illetékes önkormányzatnak bérleti díjat, valamint helyi iparűzési adót (IPA) fizetni. Az IPA mértéke 0% és 2% közé esik, a pontos értékről mindig az adott önkormányzat maga dönt. Léteznek tehát IPA mentes települések, ezeket nevezzük „belföldi adóparadicsomoknak”. IPA mentes székhelyet akkor használhat egy vállalkozás, ha az adott területen gazdasági tevékenységet végez, továbbá javasolt, hogy más helyen ne végezzen ilyen tevékenységet, mert az IPA fizetési kötelezettséggel járhat az önkormányzattól függően. Ha az IPA mentes székhely mellett IPA köteles településen is jelen van a vállalat, akkor az IPA alapját meg kell osztani az önkormányzatok között. A székhelyszolgáltatás könyvelés igénybevételével előnyös, hiszen a könyvelője tud segíteni Önnek a legmegfelelőbb székhely kiválasztásában, hogy az optimális megoldást válassza.

A székhelyszolgáltatás igénybevétele által lehetősége van a vállalkozásának székhelyét egy másik városba helyezni, mint ahol maga a központi ügyintézés zajlik. A megfelelő székhely kiválasztásával nem kell vállalkozásának lemondani olyan pályázati lehetőségekről sem, melyek jelentkezésének sok esetben előfeltétele, hogy a vállalkozás székhelye a konvergencia régióban helyezkedjen el. A székhely címét társasági szerződésekben köteles feltüntetni a vállalat, valamint a változásokat a változásbejegyzési kérelem leadásával jelezni szükséges. Továbbá a székhelyszolgáltatás igénybevételét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé is köteles bejelenteni a vállalkozás. A könyvelő a székhelyszolgáltatás bejelentésének folyamatában is képes segítséget nyújtani, mivel ’T101E, ’T201T adatlapok kitöltésével és beküldésével elvégezheti a bejelentést a vállalkozó helyett. Így már jól látható, hogy a székhelyszolgáltatás könyvelés egyidejű igénybevételével, egy sokkal átláthatóbb ügyintézési folyamatot eredményez.

A LOGOSZ Cégcsoportnál elintézhető „Minden, ami cégügy”. Keresse munkatársainkat bizalommal, ha székhelyszolgáltatás könyvelés szolgáltatásokat egyidejűleg venne igénybe. Irodáinkban cégalapításban és székhelyszolgáltatásban tudnak segítséget nyújtani, partnercégünk, a Kontír Professional Kft. pedig megbízható könyvelési szolgáltatást nyújt a vállalkozóknak.

Kérje partnercégünk segítségét a könyvelésben, és amennyiben a LOGOSZ Cégcsoportnál vesz igénybe székhelyszolgáltatást is, egy hónap ingyenes könyvelést adunk Önnek!