Blog

Mi tartozik az egyéni vállalkozás költségeibe?

Közzétéve: 2021-08-31

Mi tartozik az egyéni vállalkozás költségeibe?

Van egy remek ötlete, de nem tudja mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása? Egyéni vállalkozás indítása igen kedvező áron megvalósítható. Cikkünkben összeszedtük milyen költségeket kell figyelembe vennie a pénzügyi terv készítéséhez. Nézzük az egyéni vállalkozás költségeit!

Egyéni vállalkozás költségei: az alapítás

Jó hírünk van: az egyéni vállalkozás költségei nem rúgnak magasra az alapításkor. Összességében 5.000 forinttal kalkulálhat vállalkozása létrehozásakor. Mutatjuk, hogyan teheti meg ezt a legegyszerűbben, és kinek kell kifizetnie az 5.000 Ft-ot.

Az első lépés egyéni vállalkozás alapításához az ügyfélkapu regisztráció. A regisztrációt ingyenesen megteheti bármelyik kormányablakban, valamint ha 2016. január 1-e után kiállított személyi igazolvánnyal rendelkezik, akkor online is elvégezheti. Ha már rendelkezik ügyfélkapuval, akkor online elvégezheti az egyéni vállalkozás alapítását a Webes Ügysegéd oldalán keresztül. Meg kell majd adni a vállalkozás székhelyét, így érdemes átgondolni az alapítás előtt, hogy saját, otthoni címét szeretné-e megadni, rendelkezik irodával vagy esetleg székhelyszolgáltatást szeretne igénybe venni. Ha ezt is eldöntötte, akkor innentől már nyert ügye van: csupán értelemszerűen ki kell töltenie és a beküldés másnapjától bekerül az egyéni vállalkozó nyilvántartásába. Az említett 5.000 Ft-os összeget a Kereskedelmi- és Iparkamara felé szükséges befizetni tagsági díj gyanánt, az alapítástól számított 5 napon belül.

Egyéni vállalkozás költségei: a működtetés

Az egyéni vállalkozás költségeinek kalkulációja során a működtetést is célszerű figyelembe venni. Mint láthattuk, a megalapítás nem jár jelentős beruházással, a működtetés ezzel szemben nem várt kiadásokat is tartogathat. Érdemes már jó előre összeírni a felmerülhető költségeket, mint például az irodabérlés, irodafelszerelés, munkaeszközök, internet, székhelyszolgáltatás, biztosítási díj, könyvelő, számlázó program stb.

A működtetési költségek induláskor nyomják meg a legjelentősebben az egyéni vállalkozás költségeit, mivel az irodafelszerelés, munkaeszközök stb. az elején jelentik a legnagyobb kiadást. Az olyan költségek, mint az internet vagy a könyvelő azonban a későbbiekben is jelentős részét teszik ki az egyéni vállalkozás költségeinek. Javasoljuk, hogy még az alapítás előtt készítsen költségkalkulációt, hogy ne érjék meglepetések.

Egyéni vállalkozás költségei: az adózás

Nem csupán az alapítás és a működtetés jár kiadással, hanem az adózás is hozzátartozik az egyéni vállalkozás költségeihez. Mi a legnépszerűbb adózási forma költségeit mutatjuk be cikkünkben, amely nem más, mint a KATA, azaz a kisadózók tételes adója.

A KATA havi fix összeget jelent, mely összeg attól függ, hogy főállású vállalkozóként tevékenykedik, vagy munkahely/képzés mellett vállalkozik. Amennyiben főállású vállalkozó, akkor havi 50.000 Ft-tal, ha pedig másodállású egyéni vállalkozó, akkor havi 25.000 Ft-tal kell kalkulálnia. A KATA adózási formát akkor választhatja, ha az éves bevétele nem több, mint 12 millió Ft. Az egyéni vállalkozás szüneteltethető, és a szünetelés ideje alatt a vállalkozás mentesül az adófizetési kötelezettség alól is.

A KATA mellett az Iparűzési adót (IPA) kell még figyelembe vennie. Esetében megválaszthatja, hogy évi fix 50.000 Ft-ot, vagy a teljes árbevételének 2%-át kívánja megfizetni. Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is elérhető, a LOGOSZ pedig megbízható székhelyszolgáltatást nyújt IPA mentes településen is, így akár csökkenthető vagy megspórolható az IPA összege.


Összefoglalva tehát alapításkor 5.000 forint fix költséggel kell számolni. Ehhez adódnak hozzá a működtetési költségek, amelyek teljesen eltérőek lehetnek a végezni kívánt tevékenység, rendelkezésre álló idő és energia függvényében. Ezek teszik ki az egyéni vállalkozás költségeinek legjelentősebb részét. Fontos már az elején megkülönböztetni az egyszeri kiadásokat és a havi szintű költségeket.

Sok sikert kívánunk vállalkozásához!