Blog

Mi az ESG és miért fontos?

Közzétéve: 2023-02-16

ESG, Environmental Social Governance

Az ESG ( az Environmental, Social és Governance szavak rövidítése) - egy olyan szempontrendszer, amely a vállalatok működését a környezeti hatások, a társadalmi felelősség és a vállalatirányítás szemszögéből értékeli. Az ESG elemzés a befektetők számára segít eldönteni, hogy mely vállalatok a legjobb befektetési lehetőségek a környezeti, társadalmi és vezetési szempontok alapján, és mindezek figyelembe vételével a befektetők nemcsak a vállalat pénzügyi teljesítményét, hanem a környezeti és társadalmi hatásait is szem előtt tartják - és ezzel hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb gazdaság építéséhez.

Miért fontosak az ESG szempontok a cégeknek?

Az ESG szempontok fontossága a cégek számára több okból is nyilvánvaló. Először is, egyre több befektető és ügyfél figyel a cégek környezeti terhelésére, és a társadalmi szerepvállalásaira - ezen szempontok alapján dönt a befektetésekről vagy a vásárlásról. Az ESG-alapú befektetések növekvő népszerűsége tehát annak köszönhető, hogy a piaci szereplők egyre fontosabbnak tartják a fenntarthatósági szempontokat. Ezeknek figyelembevételével a cégek jobb működést, növekedést és pénzügyi teljesítményt érhetnek el hosszú távon, mivel a fenntartható működés és a társadalmi felelősségvállalás elősegíti a vállalat értékeinek és érdekeinek egyensúlyát. Összefoglalva, az ESG szempontok figyelembevételével a cégek jobban megfelelnek a piaci igényeknek, javítják a cég köztudatban kialakult képét, valamint fenntarthatóbb működést és pénzügyi területen is nagyobb teljesítményt érhetnek el.

Az ESG szempontok a cégek számára az alábbiak lehetnek:

  1. Környezeti szempontok: a cégek közvetett és közvetlen működésének a környezetre való hatásainak figyelembevétele - például a CO2-kibocsátás csökkentése, a víz- és energiafelhasználás optimalizálása, a hulladékkezelés javítása, stb.
  2. Társadalmi szempontok: a cégek társadalmi felelősségvállalása, például az alkalmazottak jogainak biztosítása, a fogyatékkal élők integrálása a munkaerőpiacra, a környező közösségek támogatása, stb.
  3. Vezetési szempontok: a cég működésének átláthatósága és minimum a szükséges mértékű felelősség vállalása - például a vállalati szabályozások aktualizálása, a korrupció elleni fellépés, a pénzügyi teljesítményről alkotott jelentések valódisága, stb.

Ezen szempontok mindegyike egyedi módon befolyásolhatja a cég működését - és fontos lehet a befektetők, ügyfelek és a nyilvánosság számára.