Blog

Mekkora a cégalapítás illeték mértéke?

Közzétéve: 2021-07-28

Mekkora a cégalapítás illeték mértéke?

A cégalapítás pénzbe kerül. A cégalapítás költségei több elemből tevődnek össze: az induláshoz szükséges eszközök beszerzésének ára mellett, vannak fix költségek, mint például a cégalapítás ügyvédi munkadíja és a cégalapítás illetéke. Vajon mennyi a cégalapítás illetéke a különböző cégformák esetén?

A cégalapítás illetéke összege jóval magasabb volt néhány évvel ezelőtt, és mértékének meghatározása sokkal bonyolultabb volt 2017. előtt. A cégalapítás illetékként fizetendő összeg ugyanis a cégformától és az alapítás módjától is függött. Hagyományos eljárásban a cégalapítási illeték a kétszerese volt az egyszerűsített eljárás során fizetett összegnek. Ezen általános eljárás esetén az illeték mellett közzétételi költséget is kellett fizetni, mely fixen 5.000 forint volt cégformától függetlenül. Jelenleg csak zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.) esetén szükséges cégalapítás illetéket (100.000 Ft.) és közzétételi költséget (5.000 Ft.) fizetni hagyományos eljárásban.

Az egyszerűsített eljárás könnyebben elvégezhető, amennyiben a társas vállalkozás indítása a rendelkezésre álló cégalapítási szerződésminták kitöltésével lehetséges. A cégalapítási szerződésminták megtekinthetőek az Igazságügyi Minisztérium, Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat weboldalán. Egyszerűsített cégbejegyzési eljárás esetén nem kell és soha nem is kellett közzétételi költséget fizetni. Cégalapítási illeték pedig 2017. előtt egészen magas összeg volt. Most már csak Zrt. alapítás esetén szükséges cégalapítás illetéket megfizetni egyszerűsített eljárásban, ez pedig 50.000 Ft.-ot jelent.

Ha a cégalapítás után valamilyen, a létesítő okiratban szereplő adatokat érintő változás következik be, akkor kötelező változásbejegyzési kérelmet leadni. Változásbejegyzési kérelem beadása szükséges többek között, ha vezető tisztségviselő, könyvvizsgáló, törzstőke vagy cég székhely változás következik be, illetve gazdasági társaságok egyesítésénél vagy önálló jogalanyokra történő szétválasztásánál. A változásbejegyzés kérelem illetéke különböző ügymeneteknél eltérő lehet. Egyesülés, szétválás, átalakulás, elismert vállalatcsoportként való működés, minősített többséget biztosító befolyás létrejötte és nyilvánosan működő részvénytársaság cégadataiban létrejövő változások esetén az illeték 50.000 forint. Azon esetekben, melyekre az 1990 évi. XCIII. törvény nem tér ki külön, 15.000 forint változásbejegyzési illetéket szükséges befizetni, tehát ennyi a törzstőke emelés illetéke is.

Kft., egyéni cég, Kkt. és Bt. alapítás illetéke tehát 0 forint. Az illetékkel ellentétben a cégalapítás ügyvédi munkadíját nem lehet teljesen megspórolni, irodáinkban azonban igen kedvező áron intézhető cégalapítás. Munkatársaink országszerte biztosítanak megbízható segítséget cégügyeket érintő kérdésekben!


Forrás: net.jogtar.hu