Blog

Megint bővítik az építőipari kkv-k keretösszegét

Közzétéve: 2019-06-11

Megint bővítik az építőipari kkv-k keretösszegét

Az elmúlt években jelentős növekedésen ment át a hazai építőipar. 2018-ban a kormány 16 milliárd forintot fordított az ágazat növekedésére, ami meg is hozta a kívánt eredményt. Tavaly 22,3 százalékkal növekedett az ágazat, melyre az elmúlt 15 évben nem volt példa. Szakemberek arra számítanak, hogy az ágazat fejlődése és növekedése 2019-ben is folytatódik.

Idén az kis- és középvállalkozások (kkv) technológiai újítására fordított keretösszeg 6 milliárd forint volt, melyet az év második felében még 3 milliárd forinttal egészítenek ki. Az akció célja a hatékonyság növelés illetve, az együttműködések fejlesztése. Ezt szolgálja az a változtatás is, hogy most már szoftverfejlesztésre is lehet fordítani a pályázati pénzeket, míg eddig csak eszközbeszerzésre lehetett felhasználni. Továbbá a pályázatok célja az is, hogy kivitelezők, tervezők és építőanyag gyártók együtt dolgozva próbálják meg a legköltséghatékonyabban kivitelezni az adott műszaki tartalommal rendelkező kiírásokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, György László azt nyilatkozta a 68. alkalommal megrendezett Építők Napján, hogy az építőipar 25 ezer milliárd forint értékű megrendelés állománnyal rendelkezik 2023-ig, melynek teljesítéséhez szükséges, hogy az ágazat termelési volumene évente átlagosan 10 százalékkal növekedjen.

Habár az építőipar ezekben az években dinamikus növekedésen megy keresztül, van még hova fejlődnünk. A hazai építőipari ágazati termelékenység az Európai Uniós átlag negyede csupán, mely azzal magyarázható, hogy a hazai ágazat munkaerő igényesebb, tekintve, hogy külföldön fejlettebb szinten van a gépesítés. Mindenesetre bíztató, az előző évben elért növekedésen kívül, hogy hazánkban az idei első negyedéves termelési érték 48,2 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest.