Blog

KKV a magyar lízingpiac mozgatórugója

Közzétéve: 2019-01-30

KKV a magyar lízingpiac mozgatórugója

A Magyar Lízingszövetség felmérése alapján az első negyedévben 16%-kal növekedett a lízingpiac hazánkban és ebben nem elhanyagolható a kis- és középvállalkozások szerepe.


A legfrissebb kimutatások alapján a lízingfinanszírozás összegének jelentős része (71,5%) kkv-khoz jutott az első negyedévben. Ilyen adatok ismeretében nem meglepő, hogy a magyar lízingcégek úgy gondolják, hogy a kis- és középvállalkozások lesznek a növekedés hajtóereje. A magyar kkv-knak a lízing a legkézenfekvőbb finanszírozási forma a hitelfelvétel után, derült ki az Európai Központi Bank és az Európai Unió Bizottsága által készített vizsgálatból (SAFE) is.


A különbség a lízing és a hitel között az, hogy az előbbinél a lízingbeadó birtokol valamit (például egy eszközt vagy eljárást) és a lízingbevevő megveszi annak a dolognak a használati jogát meghatározott időre, de a tulajdonjogot nem kapja meg, míg a hitelfelvétel esetében a kölcsönvevő egy meghatározott összeget kap, amit felhasználhat valaminek a megvásárolására, de a pénzösszeget vissza kell fizetnie a szerződésben meghatározott szabályoknak megfelelően.


A magyar vállalkozások az átlagosnál nagyobb mértékben használnak lízinget a fejlesztések megvalósításához, mint hitelt. A jelentősen fejlődő cégek 18%-ban alkalmaztak banki kölcsönt és 27%-ban vettek igénybe lízinget az elmúlt hat hónapban. A kkv-k szerint ez kedvezőbb megoldás biztosít számukra, mivel a lízinghez alacsonyabb önerő és finanszírozási költség szükséges, a pótlólagos fedezetek elhagyhatóak, rugalmas a futamidő és optimális a cash-flow menedzsment is.


A Magyar Lízingszövetség továbbra is a lízingpiac bővülését várja és Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke kijelentette, hogy a vállalkozók univerzális finanszírozóként számolhatnak a szövetség tagvállalataival.


Forrás: piacesprofit.hu, www.vg.hu