Blog

Kisvállalkozások jelentősége nagyobb, mint gondolnánk

Közzétéve: 2020-03-11

Kisvállalkozások jelentősége nagyobb, mint gondolnánk

Mikro vállalkozásnak nevezzük az olyan szervezeteket, amelyek maximum 10 főt foglalkoztatnak, kisvállalkozások közé tartoznak azok a cégek, ahol legfeljebb 49 ember dolgozik. Az a cég, amelyben az alkalmazottak száma 50-249 fő közé esik középvállalkozásnak minősül, ahol pedig 250 munkásnál több keresi a kenyerét, nagyvállalatnak számítjuk.

Az Uniós statisztikák alapján a középvállalkozások képviselték a legkisebb hozzáadott értéket és ők alkalmazták a legkevesebb munkavállalót- a foglalkoztatottak számának csupán 17%-a dolgozott náluk. A munkások felét a kisvállalkozások foglalkoztatták és hozzáadott érték előállítását tekintve is jelentős a szerepük (38%), amellyel megközelíti a nagyvállalatok eredményeit, akik a hozzáadott érték 44%-át termelték.

Az Európai Unió nagy hangsúlyt helyez a kkv-k támogatására, ami abból is látszik, hogy a 2014-2020 közötti időszakban 450 milliárd euróval támogatják a tagállamok vállalkozásainak munkahelyteremtését és növekedését. Valószínűleg ennek és egyéb lokális gazdasági változtatásoknak köszönhetően a hazai mikro-, és kisvállalkozások termelékenységének növekedése 2008-2017 között meghaladta a nagyvállalatokét, derült ki a Annual Report on European SMEs 2017-2018-as kimutatásából. Továbbá az áttekintett időszakban a magyar kisvállalkozások növekedése (21%) a hozzáadott érték előállítását tekintve meghaladta az Európai Uniós átlagot is (14,3%). Mindezek alapján elmondható, hogy a nagyvállalatok mellett a kisvállalkozások is tekintélyes szerepet játszanak a gazdaság alakulásában és a munkanélküliség mérséklésében. Habár a középvállalkozások mind a hozzáadott értéket, mind a foglalkoztatottak számát tekintve szerényebb számokkal operálnak, jelentőségük így sem megkérdőjelezhető.


Forrás: kamaraonline.hu, vg.hu, Hágen, I. Zs. & Holló, E. (2017). A hazai kkv-k helyzete, a versenyképesség, innováció és kontrolling tükrében