Blog

Így tehet a kiégés ellen!

Közzétéve: 2022-07-06

Így tehet a kiégés ellen!

A kiégésnek számos jele tapasztalható a rohanó hétköznapokban, viszont kiégésről, azaz burnout-ról abban az esetben beszélhetünk, ha ezek a jelek huzamosabb ideig, hetekig fennállnak, így nehezítve meg a mindennapokat. A kiégés alapvetően bárkinél jelentkezhet, legyen az egy 40 éve dolgozó ember vagy éppen egy pályakezdő. Milyen jelekre érdemes odafigyelni, és mit lehet tenni, ha már jelentkeztek a „tünetek”?

A kiégéshez vezető út hosszú és feszült, nem egyik napról a másikra jelentkezik a burnout. Hogyan is lehet eljutni magához a kiégéshez? Mindenképp egy stresszes időszak előzi meg, a túlvállalás, a teherbíró képesség átlépése vezet az állapot eléréséig. Figyelmeztető jel továbbá az állandó munkára gondolás, a munka hazavitele, a család és barátok vagy saját magunk elhanyagolása, amikor a nyugodt környezetben sem tud kikapcsolni az agy, mikor egy hétvége már nem elég a felfrissüléshez, így a hétfő fáradtan kezdődik. A test és a lélek ezeken kívül is számtalan jelet küld, amire mindenképp érdemes figyelni. Lehet ilyen az álmatlanság, étvágytalanság, fáradékonyság, folyamatos stresszérzés. Fontos megjegyezni azonban, hogy amennyiben a felsoroltak csak egyszer-egyszer jelentkeznek, még nem beszélhetünk kiégésről, viszont, amikor ez hosszabb időn keresztül, heteken át végig kíséri a mindennapokat, ott érdemes még időben lépni, mielőtt a szervezetünk teljesen feladja a hétköznapok küzdelmeit.

Amennyiben már észrevette magán a kiégés előjeleit, akkor még nem késő változtatni pár dolgon. Tud változtatni a munkahelyi szokásain, illetve a személyes, otthonát érintő szokásokon. Amennyiben érzi, hogy a munkahelyére érve feszült lesz, mindenképp a stresszforrást szükséges azonosítani. Akár több forrása is lehet, például folyamatos túlóra, rossz munkahelyi légkör, tisztességtelen bánásmód, megbecsülés hiánya. A beazonosítás után fontos, hogy ezekről beszélni is tudjon a megfelelő emberekkel, például kollégáival, főnökével. A változás útján ez az első lépés. Amennyiben nem változnak hosszútávon a dolgok, érdemes a munkahely váltáson elgondolkozni, hiszen a folyamatos stresszben tönkre mehet az emberi szervezet. Abban az esetben, ha munkája egyoldalú, legtöbbször ugyanaz a feladata és emiatt érzi a kiégés jeleit, szerencsés lehet előadásokra, továbbképzésre járni, a témában olvasni friss híreket, esetleg szakmai podcast-ket hallgatni. Kipróbálhat a munkájához kapcsolódóan új módszereket is, hogy elkerülje a kiégést.

Magánéletét tekintve szintén tehet lépéseket a kiégés megelőzése végett. A legfontosabb pontja a munkahelyen kívüli megelőzésnek a feltöltődés. Amennyiben ez elmarad, a munkahelyén is rosszabb eredményeket produkálhat, illetve kihatással lehet magánéletére is. A feltöltődés mindig személyre szabott kell, hogy legyen, megemlíthetjük itt a pihenést, meditációt, szabadban töltött időt, sportot, hobbi gyakorlását. Az, hogy éppen mi töltené fel, a szervezete jelzi. Szintén fontos tényező a magánélet és a munka szétválasztása. A munkát tudni kell lerakni a munkaidő végeztével, hiszen, amennyiben a kettő összeolvad, a feltöltődés elmarad. Lényeges az egészséges testhez és lélekhez a napi rutin kialakítása és tartása, a helyes táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás és a szabadban töltött idő.

Kutatások kimutatták, hogy a hála gyakorlása, a hála érzése segít a mindennapi stressz leküzdésében. A hála, a mindennapi jólét és a kiegyensúlyozottság szoros kapcsolatban állnak, így érdemes időt fordítani a hálaadásra. Lehet ez akár a nap folyamán pár perc kikapcsolás, de akár az esti órákban is végig gondolva és hálát adva az aznapi történésekért.


Forrás: mindsetpszichologia.hu