Blog

Hogyan zajlik a cég adásvétel?

Közzétéve: 2022-04-22

Hogyan zajlik a cég adásvétel?

Milyen okok vezetnek egy cég eladásához vagy éppen megvételéhez? Mi az a cégérték és hogyan számítható ki? Kihez tud fordulni, amennyiben cég adásvételén gondolkozik? Összeszedtük a legfontosabb információkat!

A cég adásvételnek számos oka lehet mindkét fél részéről, lássuk ezeket! Cégvásárlásnál az alábbi indokokat sorolhatjuk fel: kezdő vállalkozások esetén kevés pályázati lehetőség, illetve hitelfelvételi lehetőség áll rendelkezésre, ezért rendszerint inkább már több éve működő vállalkozásokat vesznek át, amennyiben ezeket igénybe szeretnék venni. A másik fő indok lehet a cégvásárlás mellett, amennyiben a vevő nem szeretne egy vállalkozást a kezdeti szintről felépíteni, helyette egy már működőt vásárolna meg. A cégeladásnál közrejátszhatnak személyes indokok, eladó sorba kerülhet a már tényleges tevékenységet nem folytató vállalkozás, hiszen annak megszüntetésével sokszor rosszabbul jön ki a cégtulajdonos. Előfordulhat, hogy valaki akkor adná el cégét, mikor lényeges piacvesztés érzékelhető az adott szektorban. Sokszor egy cég túlnő a tulajdonoson, ami azt eredményezi, hogy már nem tudja biztos kezekben tartani azt, esetleg nem tudja finanszírozni és inkább az eladás mellett dönt.

Cégeladóként akkor van szerencsés helyzetben, ha az adott iparág épp a lehető legjobban működik, hiszen a befektetők ezek után érdeklődnek a leginkább. Mielőtt eladná cégét, vagy esetleg vásárolna egyet, mindenképp szükséges a cégértéket meghatározni. Hogyan is lehetséges ez? Egy cég értékénél fel tudunk sorakoztatni objektív és szubjektív értékeket. Például objektív lesz a humántőke, a forgóeszköz, az állóeszköz és a készpénz termelőképesség. Szubjektív tényező lehet a cég hírneve, kapcsolati rendszere, szervezeti struktúrája. Az objektív tényezők értékének meghatározása után figyelembe kell venni a szubjektív tényezőket, majd ezek összessége fogja meghatározni a cég értékét. A cégérték nem egy pontos szám lesz, inkább egy intervallum, amin belül a vevő és az eladó meg tud állapodni. A cégértékkel nem csak az eladáskor szükséges tisztában lenni, hiszen a cégérték, illetve annak befolyásoló tényezői ismeretében lehet olyan döntéseket meghozni, amik a cégértéket növelni tudják.

Természetesen nem elég csak a cégértéket ismerni a cég adásvételénél, a cég aktuális állapotát, pontos adatait is szükséges vizsgálni. Minek érdemes utánanéznie egy cég megvétele előtt? Az Igazságügyi Minisztérium Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálatánál a nyilvános céginformációkat, kérvény benyújtása esetén a számviteli törvény szerinti éves beszámolót lehetséges lekérni. Az illetékes cégbíróságnál a nyilvános cégadatokat, továbbá az alábbi dokumentumokat lehet elérni: cégbizonyítványt és cégmásolatot (ezekből látszanak a jelenlegi és törölt cégjegyzés adatai), cégkivonatot (kimutatja, hogy jelenleg folyik-e a cég ellen felszámolási eljárás, csődeljárás vagy végelszámolás), a számviteli törvény szerinti beszámolót és létesítő okiratot. Meghatalmazás esetén és az illeték megfizetése után a társasági szerződés és az aláírás minta másolata is elérhetővé válik. A jelenlegi tulajdonostól is a cégvásárlás szempontjából hasznos információkat tudhatunk meg, például az alkalmazottak jellemzőit, a beszállítók listáját.

Mind az eladónak, mind a vevőnek szükséges alaposan átgondolni az adásvételt, hiszen ez egy nagy döntés mindkét szereplő felől. A megegyezést követően a szükséges dokumentumokat kell beszerezni, majd a tranzakció része marad hátra a dolognak. A tranzakciót bármely LOGOSZ irodában 1-1,5 óra alatt véghez lehet vinni. Amennyiben aktuális a cég adásvétel, keresse fel irodáink egyikét!