Blog

Hogyan épül fel a tevékenységi körök rendszere?

Közzétéve: 2022-07-14

Hogyan épül fel a tevékenységi körök rendszere?

A tevékenységi körök a vállalkozások meghatározó elemei, hiszen minden cég alapításakor meg kell határozni azt a tevékenységet, amivel foglalkozni szeretne. A tevékenységi körök rendszere azonban mégsem ilyen egyszerű. Egyrészt a tevékenységeket TEÁOR, illetve ÖVTJ kódokkal is jelölhetjük, másrészt egy vállalkozásnak is lehet több tevékenysége. Cikkünk segít eligazodni a tevékenységi körök rendszerében!

Kezdjük a tevékenységek csoportosításával! Kettő csoportot különböztethetünk meg: főtevékenység és melléktevékenység (vagy egyéb tevékenység). Főtevékenységet minden vállalkozásnak szükséges választania, ez lesz az a tevékenység, amivel a legnagyobb hozzáadott értéket termeli a cég. A melléktevékenység már nem kötelező eleme a vállalkozásoknak, mégis gyakori ennek használata, hiszen egy cég sok esetben nem csak egy profillal rendelkezik, hanem több tevékenységet űz egyszerre. A melléktevékenység annyiban hasonlít a főtevékenységre, hogy a saját egységeiken kívülre történő értékesítésre szánták az így előállított termékeket és szolgáltatásokat. Természetesen, ahogy a neve is jelzi a melléktevékenység nem termel annyi hasznot, mint a főtevékenység.

Vállalkozás alapításakor a főtevékenységet, esetlegesen a melléktevékenysége(ke)t a mindenkor hatályos TEÁOR kódoknak megfelelően szükséges benyújtani a cégbíróság felé. Amennyiben a vállalkozás életében ezekben változás áll elő, úgy azt elegendő a NAV felé jelezni. A TEÁOR a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere, aminek feladata elsősorban a statisztikai adatok gyűjtése, azok elemzése és értékelése. A TEÁOR kódok 4 szintből épülnek fel: - Első szint: nemzetgazdasági ágazat (21 darab, betűvel jelölik). Ez csak a csoportmegjelölésnél kap szerepet, a gyakorlatban nem szükséges használni. - Második szint: ágazat (88 darab, 01-től 99-ig számokkal jelölik) - Harmadik szint: alágazat (272 darab, első két számjegy az ágazatot jelöli, az utolsó ennek variációját) - Negyedik szint: szakágazat (615 darab, első három számjegye az alágazatot jelöli, a negyedik számjegy ennek variációját) Összegezve a TEÁOR kód használatát tekintve 4 számból tevődik össze.

A már említett ÖVTJ szám az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke, ami rendszerint az egyéni vállalkozóknál gyakori, a részletesebb csoportosítás és megjelenítés érdekében jött létre. A TEÁOR kódot bontja tovább, ugyanis az ÖVTJ 6 számjegyből áll, aminek első négy számjegye a TEÁOR számmal egyezik meg, az utolsó kettő pedig a részletezést jelöli. Például: a 1107 TEÁOR szám az Üdítőital, ásványvíz gyártását jelöli, míg a 110701 ÖVTJ kód az ásványvíz és forrásvíz palackozását, a 110702 a szikvízkészítést, a 110703 pedig az alkoholmentes (üdítő)ital gyártását.

Zárógondolatként fontos megjegyezni, hogy a vállalkozásnak egy főtevékenysége lehet, míg a melléktevékenységekből számtalan, mégsem tanácsos olyanokat is felvenni a vállalkozás tevékenységi körei közé, amiket nem gyakorol. Fontos továbbá, hogy vannak tevékenységek, amik engedélykötelesek, illetve olyanok is, amelyek képesítés kötelesek. Tevékenységek felvétele előtt mindenképp érdemes ezeknek utána járni!

Forrás: bplegal.hu, ksh.hu