Blog

Fontos tudnivalók a Széchenyi hitelekről

Közzétéve: 2022-05-27

Fontos tudnivalók a Széchenyi hitelekről

Vállalkozóként már biztosan hallott a Széchenyi hitelről, mint vállalkozási hitel, de arról nem biztos, hogy mióta nyújt segítséget a vállalkozásoknak és pontosan milyen fajtái léteznek, illetve milyen vállalkozási hitel feltételei vannak. A Széchenyi hitel, azaz hivatalos nevén Széchenyi Kártya Program elsősorban a magyar kkv szektort célozza meg, az ő részükre nyújt kedvező feltételekkel hitelopciókat.

A Széchenyi Kártya Programot a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közösen hozta létre 2002-ben. Közösen megalapították a KAVOSZ Zrt-t, ami a hitelkonstrukciók szakmai támogatásáért felel. Az évek alatt folyamatosan növekedett a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kerete: 2003-ban 5 milliós hitelkeret volt elérhető, 2004-ben 10 millió, 2006-ban 25 millió. 2010-től hívhatjuk Széchenyi Kártya Programnak, ami akkor magába foglalja a Széchenyi Forgóeszközhitelt és a Széchenyi Beruházási Hitelt is. A programot a következő évben, 2011-ben terjesztették ki az agráriumra, létrejött az Agrár Széchenyi Kártya. A Széchenyi Kártya Program hitelkerete 2016-ban 50 millióra emelkedett, majd 2017-ben már 100 millió forintos hitelkeret volt elérhetők a vállalkozások számára.

Az évek során folyamatosan alakultak a vállalkozói hitelek. 2022-ben milyen lehetőségei vannak a vállalkozásoknak? Milyen vállalkozási hitel feltételeknek kell teljesülnie, hogy igénybe tudja venni a Széchenyi hitelt? 2021-ben az újraindítás jegyében az alábbiakkal bővült a Széchenyi Kártya Program: Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!, Széchenyi Turisztika Kártya GO!, Széchenyi Likviditási Hitel GO!, Széchenyi Beruházási Hitel GO!, Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!. Az újraindítást segítő hitelek mellett az Agrár Széchenyi Kártya elérhető jelenleg a program által.

Mint minden vállalkozási hitelnek, a Széchenyi hitelnek is vannak különböző feltételei, aminek teljesülniük kell a hiteligényléshez, ezek 2022-ben a következőképpen alakulnak:

  • Cégek, illetve tulajdonrész felvásárlására a Széchenyi program által nyújtott hitel nem használható fel.
  • Induló vállalkozásoknak nem érhető el, minimum 1 lezárt évvel kell rendelkezni, meghatározott hitelösszeg felett ez 2 lezárt évre módosul. Kivételt képez ez alól az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelnél a fiatal termelők köre.
  • Veszteség szempontjából a vállalkozás nem lehet tartósan veszteséges, az elmúlt 2 lezárt évben nem zárhatott veszteséggel.
  • Sem lejárt tartozása, sem köztartozása nem lehet az igénylő cégnek.
  • A futamidő alatt nem lehetséges magánszemély készfizető cseréje.

A választott Széchenyi hitelnek lehetnek egyéb feltételei is ezek mellett. Abban az esetben, ha az Agrár Széchenyi Kártyát, illetve az Agrár Pluszt igényelné, úgy rendelkezni kell a Magyar Államkincstártól kapott ügyfélazonosítói számmal.

Amennyiben Széchenyi hitel igénylése mellett dönt, úgy első lépésként szükséges felkeresni egy regisztráló irodát, ami lehet Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének bármelyik irodája, területi Kereskedelmi és Iparkamara irodái, valamint a KAVOSZ irodái. Itt segítenek eldönteni, melyik Széchenyi Kártya Program eleme illene vállalkozásához, ezután kell összegyűjteni a szükséges dokumentumokat. Legutolsó lépésben a választott banknál kell benyújtani a hiteligénylést.


Forrás: bank360.hu, kavosz.hu