Blog

Energiaspórolás cégeknél? Egyre fontosabb!

Közzétéve: 2022-08-19

Energiaspórolás cégeknél? Egyre fontosabb!

Az energia árak rohamos emelkedése miatt az elmúlt hetekben igen népszerű téma lett az energiatakarékosság. Cégek esetében, akik nem jogosultak a kedvezményes díjszabásra, ezek méginkább húsbavágó kérdések. Hogyan tudunk spórolni céges rezsiköltségeinken?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. készített egy felmérést, melyben 946 vállalkozás vizsgálatával mérte fel, hogyan alakultak az elmúlt 3 évben az energiamegtakarító beruházások a hazai cégeknél. Az felmérésből meglátszik, hogy az elmúlt években nem volt olyan lényeges szempont az energiamegtakarítás, csupán a vállalkozások 39%-a hajtott végre ilyen jellegű beruházást. Idén várhatóan már a cégek nagyobb százaléka gondolkodik majd el valamilyen rezsicsökkentő beruházás megvalósulásán, hiszen most mindenki megérzi a rezsiköltségek emelkedését. A felmérés alapján az elmúlt években a 250 főnél nagyobb vállalkozások végeztek legnagyobb arányban energia megtakarítást segítő fejlesztéseket, míg a 11 fő alatti cégek voltak a legkevésbé aktívak. A beruházok segítségével elért megtakarítás következményeként átlagosan 12%-kal csökkentek a vállalkozások rezsiköltségei.

Ha valaki nagyobb beruházást tervez a vállalkozása energiaigényének csökkentésére a leggyakrabban ajánlott lehetőségek az épület szigetelés, hőszivattyú beszerelés, a régi nyílászárók cseréje és megújuló energia felhasználása például napkollektor vagy napelem telepítésével. Fontos azonban észben tartani, hogy kisebb értékű átalakításokkal is tehetünk az energiamegtakarításért. Ezek közé tartozik a LED izzók használata, mozgásérzékelők beszerelése a világításhoz, nyáron a klíma és télen pedig a fűtés mérsékeltebb használata (pár fokot engedni az eddigi értékekhez képest), illetve az eszközök dugóból való kihúzása estére, vagy ha hosszabb ideig nem használjuk.

Több helyen már be is vezettek olyan intézkedéseket, mely az elhasznált energia mértékét és ezzel együtt a fizetendő díjakat hivatott csökkenteni. Budapesten például 2 órával rövidebb lesz a díszkivilágítás időtartama, a korábbi hajnali 1 óra helyett nyáron 11 órakor lekapcsolják ezeket, továbbá a fővárosi intézményekben klíma alkalmazása csak 25 fokig, fűtés pedig 20 fokig lesz engedélyezve. Németországban pedig egy 3500 vállalkozással készített felmérés alapján a cégek 16%-a részben szünetelteti üzleti tevékenységét vagy mérsékli a termelést az energia árak visszaszorítása érdekében.

A megemelkedett rezsiköltségek egyre nagyobb problémát jelenthetnek a hazai vállalkozásoknak is az év következő részében. Augusztus 1.-től a lakosságon kívül csak bizonyos mikrovállalkozások (kevesebb, mint 5 fő) esnek az energiaárak kedvezményes díjszabása alá, ők is csak az előre meghatrozott mértékig. A többi vállalkozás a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Energiadíj-kalkulátorát (EKA) használva kiszámolhatja mennyi energiaköltségre számíthat a továbbiakban.

A vállalkozások fennmaradása szempontjából talán a fennállás óta először esszenciális kérdés lehet, hogy mennyire tudnak spórolni az energiahasználaton. Érdemes lehet kreatív, újszerű lehetőségeken is elgondolkodni vagy szakember segítségét kérni a költséghatékony megoldások megtalálásában!


Forrás: penzcentrum.hu, gki.hu, napi.hu, portfolio.hu, index.hu, kormany.hu, audaxrenewables.hu, csmkik.hu, nak.hu, gki.hu