Blog

Csökken a száma a céghalmozóknak hazánkban

Közzétéve: 2022-04-06

Csökken a száma a céghalmozóknak hazánkban

A céghalmozás az elmúlt években népszerű volt a tulajdonosok körében, ám valami átalakulóban van, ugyanis csökken a céghalmozók száma Magyarországon. Akkor beszélhetünk céghalmozásról, ha egy vállalkozónak ötnél több cégnél van tulajdonosi szerepköre. Természetesen egy vállalkozó bármikor dönthet úgy, hogy több céget alapít, esetleg több vállalkozásban vásárol tulajdonrészt, ugyanis erre számos valódi gazdasági oka lehet. Jogi megkötés nincs arra vonatkozólag, hogy egy személy hány vállalkozásnál lehet tulajdonos, így határ a csillagos ég.

Jelenleg körülbelül 12 ezer embernek van több mint 5 vállalkozásban tulajdonrésze, ami csökkenés 2019-hez képest, amikor is több mint 13 ezer volt ez a szám. Arányaiban a 100-nál több vállalkozást és a 16-20 közötti vállalkozást birtoklók száma csökkent. A csökkenés nem feltétlen a jelenség megszűnését jelenti, hiszen a számokból kiderül, hogy jelenleg is sokan vannak a céghalmozók körében, illetve egyes gazdasági formáknál kevésbé átlátható a tulajdonosi háttér, mint például az alapítványoknál és a befektetési alapoknál. A céghalmozás gyakorlata leginkább a társas vállalkozásoknál figyelhető meg, itt akár 8-10 tulajdonosa is lehet az adott vállalatnak, akik tulajdonosi láncot alkotnak. A lánc tetején lévő tulajdonosokat hívják végső tulajdonosoknak, akiket a cégbirtoklás szempontjából vizsgálni érdemes.

A tulajdonosi láncokat vizsgálva végső tulajdonosként mintegy 11300 magánszemélyt és 800 egyéb szervezetet számlálhatunk. Magánszemélyeket vizsgálva a 11300 tulajdonosból 7631 főnek van 6-10 közötti cégtulajdona, 1283 főnek 11-15 közötti cégtulajdona, 1210 főnek 16-20 közötti cégtulajdona, 53 főnek 51-100 közötti cégtulajdona, míg 5 főnek van 100 feletti cégtulajdona. Az egyéb szervezeteket tekintve 481 szervezetnek van 6-10 közötti cégtulajdona, 149 szervezetnek van 11-15 közötti cégtulajdona, 74 szervezetnek van 16-20 közötti cégtulajdona, 70 szervezetnek van 21-50 közötti cégtulajdona, 23 szervezetnek van 51-100 közötti cégtulajdona, míg 6 szervezetnek van 100 feletti cégtulajdona. 2019-hez képest a 21-50 közötti vállalkozással bíró tulajdonosi kör száma növekedett, ami nem csak a fentebbről való lemorzsolódás eredménye, hanem az alsóbb szegmensek növekedése. Ilyen mennyiségnél már a vállalkozás neveit is nehéz észben tartani, nemhogy a mindennapi működésre rálátni. Azonban ez nem azt jelenti, hogy nem lehet ennyi céget egyszerre hatékonyan működtetni, csak azt, hogy ezekhez megfelelő apparátus szükséges. A külföldi cégtulajdonosokat tekintve a teljes hazai cégbázisban mindössze 8% a tulajdonosok aránya, azonban náluk a céghalmozás nem jellemző, ugyanis a céghalmozók körében mindössze 5%- uk külföldi tulajdonos. A tendenciai is évről évre csökken, így ez is ráerősít arra, hogy a külföldi tulajdonosi körben egyre kevésbé jellemző a céghalmozás.

A jelenlegi csökkenés a céghalmozásban hosszabb távra nézve valószínűsíthető, hogy még nem hoz érdemi változásokat, inkább csak egy trendnek tekinthető. Általánosságban véve a hazai cégbázisnak a transzparencia növelése jót tenne, viszont ezen a területen rengeteg még a fejlődési potenciál.


Forrás: penzcentrum.hu, piacesprofit.hu, opten.hu