Blog

Családi vállalkozások a világjárvány alatt

Közzétéve: 2022-06-01

Családi vállalkozások a világjárvány alatt

A világjárvány alatt a cégek életében is gyökeres változások történtek. Volt, akinél fellendülést eredményezett a pandémia és volt, akinél erőteljes visszaesést. A családi vállalkozásokat is nagyban érintette az utóbbi időszak, hogy pontosan hogyan, az cikkünkből kiderül!

Az egész világot érintette a világjárvány, ez alól a családi vállalkozások sem képeznek kivételt. A K&H kutatásából kiderült, hogy a 2021-es évben milyen eredményeket értek el a családi vállalkozások a pandémia ellenére is. A vállalkozások 34%-a növelni tudta a bevételeit egy év alatt, illetve alig 14%-uk tapasztalt bevétel csökkenést 2021-ben. A maradék 52%-uk nem érzékelt a bevételében különösebb változást. Összességében a családi vállalkozások jól reagáltak a hirtelen jött korlátozásokra, több cég azért is tudott nyertes résztvevője lenni a piacnak, mert az eddigi profiljukat, tevékenységüket át tudták alakítani a megjelenő igényeknek megfelelően. Összehasonlítva az elmúlt évekkel az tapasztalható, hogy 2020-as év második negyedévében, mikoris a járvány erőteljesen jelentkezett országunkban, -100 és 100 pont közötti skálán nézve a családi vállalkozások 6 pontról -4, majd a 2020-as év negyedik negyedévében -8 pontra estek vissza. A 2021-es év láthatóan jobban indult a családi vállalkozásoknak, ugyanis előző negyedévhez képest 12 pontot javítottak, azaz 4 ponton álltak az első negyedévben, majd ez egészen 2021. harmadik negyedévéig 10 pontig növekedett. Jelenleg, 2022. első negyedévében a családi vállalkozások 4 pontot értek el, tehát láthatóan a magas infláció gyengítette őket, ám még sincs rájuk akkora hatással, mint a pandémia alatti korlátozások. A magas infláció mellett az idei évet nagyban meghatározza az ukrajnai konfliktus, így előreláthatólag most sem lesz könnyű dolga a cégeknek.

Elmondható továbbá, hogy a pandémia alatt a családi vállalkozások törekedtek megtartani a munkavállalóikat, amennyiben szükséges volt inkább az átképzést, másik munkakörbe áthelyezést választották az elbocsátás helyett. Jellemző volt továbbá, hogy több családtag kivette a részét a munkából, a pandémia alatt átalakulóban lévő távmunka lehetőségeit kihasználva távolabb lakó rokonok is tudtak a vállalkozásnak dolgozni, amire eddig nem így vagy nem ilyen mértékben volt lehetőség. A család szoros kötelék, ami nagy előny lehet egy vállalkozás életében, viszont így az esély is nagyobb volt, hogy a munkaerő nagy része egyszerre maradjon távol a munkától az esetleges megbetegedés, illetve karanténba kerülés miatt.

A generációváltást is nagyban befolyásolta a pandémia, míg a járvány előtt megkérdezett utódok 48%-a végzett jelentős belső feladatot, úgy ez az arány 28%-ra csökkent. A bizonytalan helyzet a családi vállalkozások vezetőit is elbizonytalanították, így a generációváltás sok helyen elmarad. A folyamat hazánkban alapvetően is nehézkes, ugyanis családi vállalkozások inkább a rendszerváltás után voltak jellemzőek, így sok példa nem áll a vállalkozás tulajdonosai előtt. Pozitív azonban, hogy a megkérdezettek cégek 61%-a már rendelkezik utódlási tervvel, tehát napirendi ponton van a generációváltás.


Forrás: piacesprofit.hu, vg.hu, uni-corvinus.hu