Blog

Cégcsoportokról bővebben

Közzétéve: 2022-06-09

Cégcsoportokról bővebben

A kis- és középvállalkozásokkal ellentétben, melyek általában egyetlen cégből állnak csupán, a nagyobb vállalatok több cégből álló cégcsoportként működnek. A cégcsoportok megalakulása lehet akár külső, akár belső okok miatt is. A tudatos váltásnak is számos oka lehet, de hogyan is alakulhatnak ki és hogyan működnek a cégcsoportok?

Gyakori jelenség a piacon, hogy egy nagyobb cég elkezd megvásárolni több, kisebb céget, ezzel alakítva ki egy cégcsoportot . Itt nem feltétlen az elsődleges cél a cégcsoport létrehozása, ez eredményként fog jelentkezni. A cégvásárlásnak is számos oka lehet, például a megvásárolt cég ágazata felemelkedőben van, esetleg az új cég segíti, kiegészíti az első cég munkáját. Tudatosabb módja is van egy cégcsoport létrehozásának , aminek hátterében számos ok megbújhat. Az egyik ilyen indok a vagyonvédelem , ugyanis mikor egy cég számos kockázatot hordoz magában, esetleg értékes vagyontárgyak vannak a tulajdonában, szerencsés döntés lehet egy új céget alapítani, amibe ezeket a vagyontárgyakat átszervezik. Ekkor, ha az eredeti cégben gond jelentkezik, a vagyontárgyak semmiképp sincsenek veszélyeztetett helyzetben. Általában ezek a vagyonelemek ingatlanok, gépjárművek, gyártáshoz szükséges gépek. Miután az új cég megalakult és átvette ezen elemek tulajdonjogát, az eredeti céggel bérleti szerződést ír.

Tudatos céghalmozás indoka lehet még a kedvezményes adózás, illetve egyéb üzletviteli döntés. Alapvetően elmondható, hogy az osztalékfelvétel adózást von maga után, így amennyiben a cégvezetők nem szeretnék az összegyűjtött pénzüket a vállalkozásban tartani, hanem inkább a szétosztás mellett döntenek, érdemes lehet létrehozni egy holding társaságot, ami arra szolgál, hogy az osztalékkivétel adózás nélkül véghezvihető legyen. Amennyiben a cég a szellemi termékét, illetve annak továbbfejlesztését szervezi ki egy új cégbe, úgy az eredeti cég felhasználási jogot kap, amire 4,5%-os társasági adót köteles fizetni, amit 9%-os adókulccsal tud költségként tud elszámolni az eredeti cég.

Előfordulhat egy cég életében, hogy tevékenységi körét kibővíti, viszont az egyik rizikósabb üzletnek számít, ezért inkább külön cégbe helyezné ki. Ekkor az új cég megalapításával szintén cégcsoport jön létre. A tevékenységi körök szétválasztása gyakori akkor is, amennyiben a cégből az egyik üzletágat el szeretné adni a tulajdonosi kör, viszont sikeresebb lehet az eladás, ha egy külön cégként hirdeti meg. Abban az esetben is megfigyelhető a cégcsoport létrehozása, ha egy új ötletet, újítást egy eddig kívülálló ember hoz a cégbe osztalékért cserébe. Ekkor nem érdemes tulajdonosi pozícióba tenni, hiszen akkor a cég minden profitjából osztalékra jogosult. Az újítást ekkor szerencsés lehet új cégbe kiszervezni, ott bevonni a tulajdoni körbe az illetőt.

A cégcsoportok létrehozása számos pozitív hatást hozhat magával, növelheti a hatékonyságot és a költségek, adók is csökkenthetők vele. Mindenképp egy alapos tervezési munkálatot igényel, hiszen a cégcsoportokra külön szabályok vonatkoznak, amivel érdemes tisztában lenni.


Források: ado.hu, portfoli.hu, origo.hu