Blog

Cégalapítási kedv a csúcson 2021-ben!

Közzétéve: 2021-06-11

Cégalapítási kedv a csúcson 2021-ben!

A cégalapítás 2021-ben népszerűbb mint az elmúlt 10 évben bármikor. Az év első néhány hónapjában rekordokat döntött a cégalapítások száma. Egyre több társas vállalkozás alapul, de az egyéni vállalkozások száma így is megelőzi őket. Jelentősen csökkent az offshore cégek száma, és lassan de biztosan növekszik a csak női menedzsmenttel működő cégek aránya.

Mondható, hogy idén cégalapítási láz lett úrrá Magyarországon. Utoljára 2011-ben történt meg, mely most ismét látható, hogy több mint havi 3000 céget alapítottak 3 egymás utáni hónapban is. A folyamat további érdekessége, hogy idén áprilisban ez több mint kétszer annyi induló vállalkozást jelent, mint egy éve ilyenkor, amikor a járvány elérte hazánkat. Évek óta nem volt ekkora kilengés a cégalapítások számában, akkor is főként törvénymódosítások vagy a technikai feltételek változása idézte elő.

A megnövekedett cégalapítási kedv jó hír, azonban sajnálatos módon kevés cég marad fenn hosszú távon. Az elmúlt évek statisztikája alapján a cégek 70%-a éri meg az 5 éves kort, és csupán 46% marad fenn 10 éves korig. Ez problémát jelent, hiszen a gazdasági stabilitást a cégek magas várható élettartama szolgálná leginkább. A jelenleg működő cégek csupán 24%-a tartozik a 20 éve tevékenykedő cégek csoportjába.

A hazánkban működő cégek összetétele is változáson ment keresztül. Míg az offshore cégek száma 2005 és 2009 között megháromszorozódott, idén már csak 3300 olyan cég működik hazánkban, melynek közvetlen tulajdonosi körében valamely adóparadicsomként ismert ország is felbukkan. Ezen kívül a másik érdekesség, hogy 14% fölé emelkedett az olyan társas vállalkozások aránya, melyekben kizárólag hölgyekből áll a cégbejegyzésre jogosultak és a tulajdonosok köre. A milliárdos bevételt elérő vállalkozások között idén már több mint 500 női menedzsmenttel működő cég van, ami hatalmas növekedés a tavalyi 300-hoz képest.

A cégalapítások számának növekedése mellett nem elhanyagolható az egyéni vállalkozások (ev.) számának gyarapodása sem. Körülbelül 15 év kihagyása után, 2019. óta ismét több egyéni vállalkozás működik hazánkban, mint cég. Jelenleg 572.000 egyéni vállalkozás és 523.000 társas vállalkozás szerepel a nyilvántartásban. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) bevezetésekor 2013-ban, az ev.-k száma még csak 360.000 volt. Jogos volt a várakozás, hogy a KATA vállalkozások működési feltételeinek szigorítása esetleg negatív hatással lesz az egyéni vállalkozások számára, hiszen sokan közülük KATA-s vállalkozások. Ezen adózási mód szigorítása azonban nem okozott jelentős visszaesést az induló egyéni vállalkozások számában. Idén áprilisban például 6575 új egyéni vállalkozás alapult.

A vállalkozások indítását és fennmaradását elősegítendő, egyre több program, pályázat és támogatás elérhető, hogy az ország nagyobb gazdasági stabilitásra tegyen szert. Ha cégalapításon gondolkodik, megbízható székhelyszolgáltatást keres vagy kézbesítési megbízottra van szüksége forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Intézze cégügyeit a LOGOSZ Cégcsoportnál!


Forrás: hvg.hu, opten.hu, napi.hu