Blog

Cégalapítás online

Közzétéve: 2020-08-14

Cégalapítás online

Online cégalapításra a LOGOSZ Cégcsoportnál is van lehetőség. A 21. század kihívásaira reagálva ma már a törvényi szabályozások is lehetőséget biztosítanak az online vállalkozás indítására.

Egyéni vállalkozás indítása online könnyen kivitelezhető, hiszen nem szükséges hozzá szakember, ügyvéd segítsége. Egyéni vállalkozás indítása az Ügyfélkapu rendszeren zajlik, interneten keresztül. Ha már rendelkezünk Ügyfélkapu hozzáféréssel, akkor ez könnyen kivitelezhető, akár azonnal. Ügyfélkapu hozzáférés igényelhető személyesen bármely kormányablakban vagy NAV központi ügyfélszolgálaton, illetve 2016. január 1. utáni kiadott személyigazolvánnyal online is.

Cégalapítás online végezhető, bár nem annyira egyszerű, mint az egyéni vállalkozás. Cégbejegyzési kérelem online beadására a 2006. évi (V.18.) IM rendelet óta van lehetőség. Az online cégalapítást így is csak ügyvéd végezheti, hiszen cégbejegyzési kérelem ügyvédi ellenjegyzéssel adható le. A cégbejegyzési kérelem mellé csatolni kell minden törvényi mellékletben felsorolt iratot. 2012. március 1. óta az illeték és közzétételi díj befizetését bizonyító igazolást már nem kell csatolni, csak a jogi képviselőnek kell nyilatkoznia, hogy megtörtént a befizetés.

Gazdasági társaság alapítása létesítő okirat megírásával kezdődik, egyszerűsített cégeljárás esetén internetről letölthető a szerződésminta. Cégalapítás online végezhető a LOGOSZ Cégcsoportnál is. Ha már határoztunk minden lényeges kérdésben, (többek között a cégformát, adózási formát, cégnevet, székhelyet illetően), akkor a szükséges adatokat a LOGOSZ munkatársainak elküldve előkészítik a szerződést az aláíráshoz.

A cégalapításhoz szükséges dokumentumok és adatok:

  • cégnév
  • tevékenységi kör és TEÁOR szám
  • székhely megjelölése (jogalap bizonyítása 30 napnál nem régebbi tulajdoni lappal és a tulaj hozzájárulási nyilatkozatával)
  • alapító tag(ok), vezető tisztségviselő adókártyája, személyazonosításra alkalmas igazolványa és lakcímkártyája
  • céges email cím

A cégalapítási papírok aláírását csak ügyvéd jelenlétében lehet megtenni. Miután a LOGOSZ munkatársai előkészítették a szükséges iratokat, előre egyeztetett időpontban van lehetőség az ügyvédünkkel találkozni az aláíráshoz. Az elmúlt időszakban felmerült igényekre reagálva, immár teljes egészében végezhető online cégalapítás. Ha szívesen végezné az aláírást otthonában ahelyett, hogy befárad irodánkba, akkor a LOGOSZ biztosít erre lehetőséget. A céges papírok postázása után videó-híváson történő személyazonosítás mellett, ügyvéd online jelenlétében elvégezhető a hiteles aláírás. A videó-hívás során történt aláírást követően az iratokat postai úton lehet eljuttatni a LOGOSZ ügyvédének, aki majd elvégzi a bejegyzési kérelem leadását.

Forrás: ceginformaciosszolgalat.kormany.hu, net.jogtar.hu