Blog

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak

Közzétéve: 2021-05-13

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak

Cégalapítás hazánkban nem csak magyar állampolgároknak érhető el, hanem cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárok számára is lehetséges. Vannak azonban részletszabályok, illetve többletszabályok, amelyekkel mindenképpen érdemes tisztába lenni, mielőtt egy külföldi állampolgár a magyarországi cégalapítás mellett döntene.


Elsőként azt szükséges tisztáznunk, hogy a külföldi állampolgárokat is különböző csoportokba sorolhatjuk aszerint, hogy milyen lehetőségekkel rendelkeznek a cégalapítás kapcsán. Külön kategóriát képeznek az Európai Unió más tagállamának vagy az EGT részes más államának állampolgárai, akik megkötések nélkül lehetnek egyéni vállalkozók Magyarországon, valamint ha rendelkeznek magyarországi lakóhellyel, vagy kijelölt kézbesítési megbízottal. Ezen személyek a jogszabályban foglalt rendelkezések szerint alapíthatnak céget választható forma szerint úgy, mint a magyar állampolgárok. Ugyancsak ebbe a kategóriába tartoznak azok a személyek, akik a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkeznek és azt Magyarország területén gyakorolják. Ebbe a csoportba tartoznak még azok a személyek is, akik bevándorolt vagy letelepedett jogállásúnak minősülnek, továbbá, akik érvényes, kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Fontos kiemelnünk, hogy a hatályos szabályozás értelmében az a külföldi személy, aki a fentebb felsorolt csoportokba nem tartozik bele, Magyarországon nem lehet egyéni vállalkozó, azonban számára is nyitva áll a cégalapítás lehetősége, amelyhez természetesen némi megszorítás is társul.

Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel gondoskodnia szükséges kézbesítési megbízottról, ugyanis ennek hiányában az illetékes cégbíróság a cégbejegyzési kérelmet elutasítja. A kézbesítési megbízott elsődleges feladata az, hogy gondoskodjon a külföldi állampolgár által alapított cég számára érkező hivatalos iratok átvételéről, valamint azok tartalmának a külföldi állampolgár felé való közvetítéséről.

A külföldi állampolgár magyarországi cégalapítása esetében a cég jövőbeli sikere nagymértékben függ attól, hogy megfelelő kompetenciákkal rendelkező és megbízható kézbesítési megbízottra tudja-e rábízni a hivatalos küldemények kezelését. A hatályos jogi szabályozás értelmébe ugyanis a kézbesítési megbízott által átvett hivatalos küldemények esetében beáll a kézbesítési vélelem, amely azt a megdönthető vélelmet állítja fel, hogy a kézbesítési megbízott által átvet dokumentumok tartalmát a külföldi állampolgárságú cégalapító is megismerte, így az abban foglalt esetleges kötelezettségeknek eleget kell tennie. A LOGOSZ Cégcsoport megbízható és precíz kézbesítési megbízást nyújt külföldi lakhellyel rendelkező cégtulajdonosok számára.

A Magyarországon külföldi állampolgár számára történő cégalapítás során továbbá szükséges még ügyelni az esetleges nyelvi nehézségekre, érdemes ezért mindenképpen olyan közreműködő személyeket kiválasztani, akikkel megfelelően meg tudják érteni egymást, olyan ügyvédet és kézbesítési megbízott mellett dönteni, akik magas szinten értik és alkalmazzák a cégalapító külföldi állampolgár által beszélt nyelvet.

Összességében megállapíthatjuk, hogy külföldi személy magyarországi cégalapítása során jóval körültekintőbben kell eljárnunk, és mielőtt belevágnánk érdemes olyan szakemberekkel konzultálnunk, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a külföldi állampolgárok Magyarországon történő cégalapítását illetően. Forduljon bizalommal a LOGOSZ Cégcsoport munkatársaihoz!