Blog

Cégalapítás feltételei

Közzétéve: 2021-02-18

Cégalapítás feltételei

Ha már megszületett az ötlet, hogy saját céget szeretne alapítani, valamint a vállalkozása üzleti profilját is megalkotta, mielőtt még élesben belevágna a vállalkozói létbe, mindenképpen szükséges tisztába kerülnie a cégalapítás feltételeivel. Jelen cikkben röviden összefoglaljuk, hogy melyek a vállalkozás indítás feltételei, többek között kitérünk a Bt. alapítás feltételeire, a Kft. alapítás feltételeire és az egyéni vállalkozás feltételeire is.

Mielőtt döntene arról, hogy milyen vállalkozási formában szeretné folytatni a gazdasági tevékenységet, nem árt tisztában lenni az új vállalkozás feltételeivel, ugyanis a különböző formákra eltérő szabályok az irányadóak. A cégalapítás feltételeinek megismerése után tudja meghozni az Ön számára legoptimálisabb döntést.

A kezdő vállalkozók számára, amennyiben gazdasági társasági formában gondolkodnak az egyik legkézenfekvőbb megoldást a betéti társaság (Bt.) alapítása jelentheti. A Bt. alapítás feltételei viszonylag kedvezőknek tekinthetők, a Ptk. ugyanis nem ír elő kötelező tőkeminimumot, azonban a megalapításhoz a társasági szerződést aláíró legalább két személy szükséges, a beltag és a kültag. A két megjelölés lényege a helytállási kötelezettség megosztása, ugyanis amíg a beltag főszabály szerint saját vagyonával köteles felelni a betéti társaság után fennmaradó hitelezői követelések kielégítésért, addig a kültag az ilyen jellegű hátrahagyott követelésekért főszabály szerint nem felel a saját vagyonával. A kültag-beltag felosztás jellemző azokra az üzleti kapcsolatokra, ahol az egyik személy jellemzően a tevékenység megkezdéséhez szükséges anyagi eszközöket biztosítja (jellemzően ő lesz a kültag), míg a másik személy az operatív feladatok elvégzését vállalja (jellemző ő szokott lenni a beltag), így a betéti társaságban megfelelően elosztásra kerülhet az együttműködés során várható kockázat.

A vonatkozó polgári jogi szabályok alapján a Kft. alapítás feltételei közé tartozik elsődlegesen a társasági szerződés megfelelő alakban való benyújtása az illetékes cégbírósághoz, az alapításhoz szükséges tőke rendelkezésre bocsátása, valamint az első ügyvezető megjelölése. A Kft. kapcsán legfontosabb az, hogy mivel az alapító személyek vagyonától független társaság jön létre, így szigorúbb anyagi feltételeket ír elő a jogszabály, amely alapján a Kft. minimális törzstőkéje három millió forint. A törvényileg meghatározott minimum azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezt az összeget készpénzben be kellene fizetni a Kft. házipénztárába, lehetőség van ugyanis a pénzbeli befizetések mellett, nem pénzbeli hozzájárulással, úgynevezett apporttal is biztosítani a megfelelő tőkét. Apport számos vagyoni értékkel rendelkező dolog lehet, például ingatlan, de apportként szolgálhatnak egyes jogok, valamint a külön meghatározott feltételek fennállása esetén a know-how, azaz a védett ismeret is.

Az egyéni vállalkozás feltételei viszonylag egyszerűen összefoglalhatók. Egyéni vállalkozó csak olyan személy lehet, aki teljes cselekvőképességgel rendelkezik. Ez jellemzően olyan személyeket jelöl, akik már nagykorúnak számítanak, és nem állnak a cselekvőképességet korlátozó, vagy kizáró gondnokság alatt. Az egyéni vállalkozás feltételeit képezi még, hogy nem lehet az egyéni vállalkozó más gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja, sem pedig valamely egyéni cég tagja. Ezen kívül tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal is kell rendelkeznie, azaz nem állhat szándékos bűncselekmény, vagyoni- , illetőleg gazdasági bűncselekmény miatt az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmény hatálya alatt. Az egyéni vállalkozó továbbá köteles tevékenységének megkezdését a NAV felé a megfelelő formanyomtatványon bejelenteni, mindezt ma már elektronikus formában kényelmesen is elvégezheti.

Ha további kérdései vannak a cégalapítás feltételeit illetően, forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Fél órás, ingyenes cégalapítási tanácsadás során kielégítő tájékoztatást kap a cégalapítás feltételiről.