Blog

Cégalapítás cégnév ellenőrzéssel kéz a kézben

Közzétéve: 2021-03-22

Cégalapítás cégnév ellenőrzéssel kéz a kézben

Ha vállalkozást szeretne indítani, akkor nevet is kell választani, azaz a cégalapítás cégnév ellenőrzéssel jár minden esetben. A cégnév ellenőrzés lényeges, hiszen ha a bejegyzéskor derül ki, hogy nem választhatja azt a nevet, amit szeretett volna, akkor vagy összecsapottan kitalál egy gyors alternatívát, vagy pedig elhúzódik a folyamat. Cikkünkben összeszedtük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni cégnév választáskor, és hogyan zajlik az ellenőrzése.


Beszédes név

A cégnévnek utalnia kell a vállalkozás tevékenységi körére, a termékre vagy szolgáltatásra. Emellett a vezérszónak el kell térnie a már bejegyzett nevektől. Azok a nevek, amelyek csak rag, szám vagy toldalék formájában térnek el egy, már meglévő vállalkozás nevétől, nem jegyezhetők be a cégbíróságon. A három karakter különbség az a kritikus mennyiség, amely esetén már elfogadható egy új, bejegyzésre váró cégnév.



Milyen szavak választhatók?

A vezérszó a cégnév első helyén foglal helyet. Választhat akár idegen nyelvű kifejezést, rövidítést és mozaikszót is. Mindenképp tartsa szem előtt, hogy a név kapcsolódjon vállalkozása tevékenységéhez. A nevet latin betűkkel szükséges feltüntetni.



Miből áll egy cégnév?

A cégnév a vezérszóból és a társasági forma megjelöléséből épül fel. Például Gyertyaláng Korlátolt Felelősségű Társsaság. Emellett a vezérszó (Gyertyaláng) és a társasági forma között (Korlátolt Felelősségű Társaság) a tevékenységre utaló kifejezést is elhelyezhet. Például Gyertyaláng Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátol Felelősségű Társaság. A cégnév rövidített formában is megjelenhet. Maradva a példánknál: Gyertyaláng Kft.



Online ellenőrzés

Mint említettük, kéz a kézben jár a cégalapítás a cégnév ellenőrzéssel, amennyiben biztosra akar menni, hogy az Ön által választott név megfelel minden követelménynek. A cégnevet legegyszerűbben az e-cegjegyzek.hu oldalon ellenőrizheti. Nincs más dolga, mint keresést indítani az Ön által választott névvel, és a rendszer kilistázza a találatokat.



Mit tegyen, ha az Ön által választott név foglalt?

Ha foglalt az a név, amelyet választani szeretett volna, örülhet, hogy a cégalapítás megkezdése előtt lefuttatta a cégnév ellenőrzést. Ilyen esetben el kell gondolkodnia, hogy milyen alternatív nevet válasszon. Érdemes alaposan megfontolnia döntését, hiszen a cégnév végigkíséri majd Önt vállalkozása hosszú évei során. Ha megvan az új név, akkor ugyanúgy futtasson le egy keresést, mint ahogy először is tette, hogy megbizonyosodjon arról, B opcióval nem lesz gond. Ha ismét falakba ütközne, akkor jöhet a C terv.



Mit tegyen, ha nincs ötlete?

Ha már sürgősen belevágna a cégalapításba, de elakadt a névválasztáskor, mert foglalt az áhított név, vagy egyszerűen nem jut eszébe egyetlen frappáns elnevezés sem, használhat online névgenerátorokat. A névgenerátor weboldalak segítségével különböző neveket alkothat vállalkozásának tevékenysége, vagy egy fontos kulcsszó beírásával. Ilyen oldalak például a dotomator.com, a naming.net, a sedo.com és a naminum.com. Ezek a weboldalak angol nyelvűek, így segítségükkel angol nyelvű kifejezésekben, cégnevekben gondolkodhat.


Bízunk benne, hogy meggyőztük: a cégalapítás cégnév ellenőrzéssel jár, és felkészül minden váratlan eshetőségre. Ha kérdése vagy észrevétele adódott, forduljon hozzánk bizalommal!