Blog

Azonnali cégalapítás

Közzétéve: 2020-07-14

Azonnali cégalapítás

Ha szeretnénk vállalkozást indítani, gazdasági társaságot alapítani fontos tisztába kerülni bizonyos információkkal. Ilyen kérdéskör például, hogy a cégalapítás mennyi idő? Hány nap alatt lesz bejegyezve a cég? Lehetséges-e cégalapítás 1 nap alatt?

A cégalapítás menete több lépésből áll. Ezeknek egy része gyorsan elvégezhető és mi is aktívan hozzájárulhatunk, hogy kevesebb idő alatt kész legyen. Más része pedig tőlünk független folyamatok eredménye. Lehetséges cégalapítás gyorsan, akár 1 nap alatt is, de ez nem rajtunk múlik.

A cégbejegyzési kérelem leadásáig szükséges lépésekre, folyamatokra lehet ráhatásunk, így a gyors cégalapítás elősegíthető. A létesítő okirat megírásához és a cégbejegyzési kérelem leadásához el kell döntenünk bizonyos kérdéseket. Ha a társasági forma, törzstőke mértéke, adózási forma, cégnév, végezni kívánt tevékenységek, székhelycím, ügyvezető és tagok tekintetében előre határozunk és nem a helyszínen kell átgondolni, akkor a cégalapításhoz szükséges papírmunka hamar elvégezhető. Cégalapítás azonnal indítható felár ellenében, hiszen ha az előbb felsorolt információk rendelkezésre állnak, akkor a papírok elkészítése, aláírása, ügyvédi ellenjegyzése és az ügyvéd általi benyújtása néhány óra alatt kivitelezhető. Általános cégalapítási ügymenetben ez néhány napot vesz igénybe.

Cégalapítás 1 nap alatt akkor lehetséges, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) még aznap kiadja a cég adószámát és a cégbíróság bejegyzi a céget. Ez nem lehetetlen, azonban nincsen ráhatásunk a folyamat gyorsaságára. A NAV-nak legfeljebb 8 munkanap áll a rendelkezésére, hogy az adószámról döntsön. Ha a cégtulajdonos nem rendelkezik üzleti múlttal, akkor az adószám kibocsátása általában egyetlen napot vesz igénybe. Az adószám kiállítása után a cégbíróság egy munkanap alatt határoz a cégbejegyzésről. A cég bejegyzése tehát, legfeljebb 9 nap alatt megtörténik, ha minden rendben van.

A cégbíróság határozhat úgy, hogy nem jegyzi be a céget. Ez leggyakrabban a már foglalt cégnév, vagy valamely hiányzó dokumentum miatt következik be. Ezek javítására és pótlására a cégbíróság által megadott határidőig van lehetőség.


Forrás: nav.gov.hu, inkubatorhaz.eu