Blog

Álláskeresők munkába állásának támogatásai

Közzétéve: 2021-09-07

Álláskeresők munkába állásának támogatásai

A koronavírus kirobbanásakor lezajlott tömeges elbocsátások következtében, most az újraindításkor számos állás még betöltetlen. A kormány szeretné meggyorsítani a munkanélküliek munkába állását és a gazdaság újra indulását, így most számos kedvezmény igényelhető a vállalkozásoknak, akik új munkavállaló felvételét tervezik a közel jövőben.

Az ágazati bértámogatási program május 31-én lezárult, de továbbra sem maradnak segítség nélkül a vállalkozások. 2021. június 1-től elindult ugyanis a Vállalatok munkaerő támogatása program kibővített változata. Idén már nem csak 25 év alatti álláskeresők alkalmazása esetében lehet részt venni a programban, hanem bármely regisztrált álláskereső felvétele esetén, aki legalább 1 hónapja bejelentkezett a rendszerbe. Az új program támogatás 5 hónap helyett 6 hónapig vehető igénybe, és nagysága a bruttó munkabér és a szociális hozzájárulási adó összegének a fele, de maximum 100.000 forint havonta. Eszerint a munkaadó egy munkavállalóra maximum 600.000 forint támogatást vehet igénybe. A programba való jelentkezés és a vissza nem térítendő támogatás igénylése folyamatosan lehetséges az állami foglalkoztatási szervként eljáró, helyileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán leadott kérelemmel.

Idén június 10-től az álláskeresőt alkalmazó vállalkozások még nagyobb adókedvezményben részesülnek. A támogatás az év vége előtt létre jövő munkaviszonyokra vonatkozik, és már olyan munkavállalók esetében is elérhető, akik csak 3 hónapig voltak a munkába állást megelőzően munkanélküliek. Az év végéig felvett álláskeresők után két éven keresztül (a minimálbér értékéig) nem szükséges megfizetni a szakképzési hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót, és a harmadik évben is megspórolható a szociális hozzájárulási adó fele. A kedvezmény nagy előnye, hogy nem ró plusz feladatokat a vállalkozóra, hiszen nem szükséges külön kérelmet benyújtani. Mivel az adóhivatal rendelkezik az új foglalkoztatott bejelentéséhez szükséges adatokkal, így a munkaviszony kezdő időpontját követő hónap 10-éig a hivatal automatikusan megállapítja, hogy a vállalkozás jogosult-e a kedvezményre.

Ha a vállalkozásnak új munkavállalóra van szüksége érdemes az álláskeresők, regisztrált munkanélküliek között körbe nézni, hiszen most rengeteg spórolható az álláskeresők munkába állításával, mely ilyen módon előnyös az álláskeresőnek, a vállalkozásnak és a gazdaságnak is.


Forrás: kormany.hu, kamaraonline.hu, origo.hu, portfolio.hu, nfsz.munka.hu